ΚΟΣΜΟΣ

Ο άνθρωπος «σκιά» του Βλαντιμίρ Πούτιν - Τι κρύβει το βαλιτσάκι που φοβάται όλος ο πλανήτης

Ο άνθρωπος «σκιά» του Βλαντιμίρ Πούτιν - Τι κρύβει το βαλιτσάκι που φοβάται όλος ο πλανήτης
Πάντα μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το θρυλικό βαλιτσάκι

Την ώρα που ο πλανήτης ζει με το φόβο για το ξέσπασμα ενός πυρηνικού όλεθρου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντα έτοιμος κουβαλώντας το βαλιτσάκι που φοβάται όλη η υφήλιος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ισχυρότερος ηγέτης του πλανήτη, έχει στηλώσει τα πόδια του απέναντι στη Δύση, προσπαθώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πατρίδας του. Και είναι έτοιμος να το πράξει με κάθε κόστος...

Οι παρατηρητικοί το έχουν δει από νωρίς. Οι αναλυτές το γνωρίζουν, παρά το γεγονός πως ήταν κάτι σαν αστικός μύθος. Το βαλιτσάκι που κουβαλάει πάντα ένας από τους σωματοφύλακές του Ρώσου προέδρου είναι το βαλιτσάκι που μπορεί να προκαλέσει τρόμο.

Ο δερμάτινος χαρτοφύλακας, δένεται με μια αλυσίδα στον καρπό ενός σωματοφύλακα. Έχει συνοδεύσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε κάθε εμφάνισή του. Είναι το βαλιτσάκι που ενεργοποιεί τα πυρηνικά πυραυλικά συστήματα της «αρκούδας» και την πρόσβαση έχει μόνο ο Ρώσος πρόεδρος.

Στη συνάντηση που είχε ο Πούτιν με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, τα πλάνα «έπιασαν» πάλι τον σωματοφύλακα με το βαλιτσάκι να είναι σκιά του Πούτιν.

Πριν λίγες ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήγε στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος, για να τιμήσει τον Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, κρατώντας ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα. Όμως, την προσοχή τράβηξε ο άνδρας που ήταν κοντά του και κρατούσε μια βαλίτσα που η εφημερίδα Sun ανέφερε ως «η βαλίτσα με τα πυρηνικά».

Μάλιστα, το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι ο «μυστικός πυρηνικός χαρτοφύλακας» είναι ένας από τους τρεις, στους οποίους έχουν πρόσβαση οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς θυμίζει τη λεγόμενη «βαλίτσα» που φέρουν μαζί τους οι στρατιωτικοί βοηθοί της προεδρίας των ΗΠΑ.

Μάλιστα, η Sun υπενθυμίζει ότι ένας ανοιχτός χαρτοφύλακας που περιέχει τους κωδικούς εκτόξευσης των πυραύλων του Κρεμλίνου, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2019 από το Zvezda, το τηλεοπτικό κανάλι που διοικεί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία και είχε δοθεί η εντολή τα πυρηνικά της Ρωσίας να είναι σε ετοιμότητα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε πει χαρακτηριστικά: «Ξέρετε, εκείνη τη διάσημη μαύρη βαλίτσα με το κόκκινο κουμπί…»

Το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως το αντίπαλο δέος της Ρωσίας, οι ΗΠΑ έχουν και εκείνες ένα αντίστοιχο χαρτοφύλακα, ο οποίος έχει ακριβώς την ίδια ιεροτελεστία.

Το «Nuclear Football» συνοδεύει κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν απομακρύνεται από τον Λευκό Οίκο, μετά την «Κρίση των Πυραύλων της Κούβας» το 1962. Αρχικά πήρε το όνομά του από ένα σχέδιο πυρηνικού πολέμου της εποχής Αϊζενχάουερ, με το κωδικό όνομα «DropKick» (σ.σ. ορολογία του αμερικάνικου football) και δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει πως η δυνατότητα πυρηνικού πολέμου θα είναι διαθέσιμη για τον Αμερικανό πρόεδρο ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, υπάρχουν συνολικά τρεις διαθέσιμοι χαρτοφύλακες. Ο ένας ακολουθεί πάντα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο δεύτερος ακολουθεί πάντα τον Αντιπρόεδρο ενώ ο τρίτος φυλάσσεται ασφαλής στον Λευκό Οίκο. Οι άνδρες της αερομεταφερόμενης μονάδας που φροντίζουν για τους χαρτοφύλακες είναι οπλισμένοι με πιστόλια τύπου Beretta και είναι υποχρεωμένοι να πυροβολήσουν όποιον προσπαθήσει να τους αποσπάσει.

Σχετικά με το περιεχόμενο του κάθε χαρτοφύλακα, οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και κρατούνται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Εικάζεται πως αυτό αλλάζει τακτικά, αλλά υπάρχει βεβαιότητα πως περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα δορυφορικό τηλέφωνο καθώς έχει παρατηρηθεί να εξέχει μια κεραία από τους χαρτοφύλακες.

Επίσης, στον Αμερικανό πρόεδρο παρέχεται ένα βιβλίο 75 σελίδων που τον ενημερώνει για τις επιλογές του σχετικά με ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση, αλλά και με σημεία στα οποία θα μπορούσε να καταφύγει για να είναι ασφαλής σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Ένας φάκελος με δέκα σελίδες του παρέχει στοιχεία επικοινωνίας με στρατιωτικούς ηγέτες και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία, είναι η σφραγισμένη και πλαστικοποιημένη κάρτα που έχει την κωδική ονομασία «Μπισκότο». Η κάρτα αυτή μοιάζει σαν μια μεγαλύτερη πιστωτική, που αναγράφει γράμματα και αριθμούς τους οποίους ο Πρόεδρος πρέπει να απομνημονεύσει καθώς πρόκειται για τον «Χρυσό Κωδικό».

Σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα πρέπει να αναφέρει τον κωδικό στο τηλέφωνο του Εθνικού Στρατιωτικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Ουάσιγκτον. Παρά το γεγονός ότι οι χαρτοφύλακες βρίσκονται στον Λευκό Οίκο όταν ο πρόεδρος βρίσκεται σε αυτόν, υπάρχει ευρέως η πεποίθηση πως ο ηγέτης των ΗΠΑ πρέπει πάντα να φέρει επάνω του τον κωδικό αυτό όπου κι αν βρίσκεται.