ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση ΗΠΑ για εξαιρετικά επικίνδυνο «κυβερνοόπλο» που στοχεύει βιομηχανίες

Χάκερς
Pixabay

Οι ΗΠΑ δεν διευκρινίζουν ποια χώρα βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του κακόβουλου λογισμικού

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούουν οι ΗΠΑ για κακόβουλο λογισμικό που σχεδιάστηκε να μολύνει βιομηχανικές συσκευές ελέγχου. Στο στόχαστρο του εξελιγμένου «κυβερνοόπλου» μπορούν να μπουν από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι άλλες εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι τις εν λόγω ανακοινώσεις προειδοποίησης δημοσιοποίησαν τόσο το FBI, το υπουργείο Ενέργειας όσο και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Παρ' όλα αυτά δεν διευκρινίζεται ποιος βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του κακόβουλου λογισμικού η εάν έχει γίνει κάπου οποιοδήποτε χτύπημα με αυτό, καλούνται όμως οι υπεύθυνοι κρίσιμων υποδομών «και ειδικά οργανισμοί του κλάδου της ενέργειας», να εφαρμόσουν μια σειρά συστάσεων για την ανίχνευση και την εξουδετέρωση του λογισμικού.

Σημειώνεται πάντως ότι η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω ανησυχίας για ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε κρίσιμες υποδομές, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Επισημαίνεται ότι στα τέλη Μαρτίου, το FBI προειδοποίησε ότι χάκερ που δρουν για λογαριασμό του Κρεμλίνου σκανάρουν τα δίκτυα αμερικανικών εταιρειών αναζητώντας κενά ασφάλειας.