ΚΟΣΜΟΣ

Φέρνει ξανά τα πυρηνικά στο προσκήνιο η Ρωσία μετά την πρόθεση Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Η Ρωσία θα αναγκασθεί να λάβει μέτρα ασφαλείας αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
AP

Η συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει «στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες», αναφέρει η Ρωσία για την πρόθεση της Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία θα αναγκασθεί να λάβει μέτρα ασφαλείας αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουτσκό, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Η συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει «στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες» δήλωσε παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μετά την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα προειδοποίησε με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Βαλτική. Οι ρωσικές προειδοποιήσεις αφορούν και την Σουηδία η οποία όμως κρατάει στάση αναμονής για το θέμα της ένταξής της.

Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναμένεται να προχωρήσει σε προτάσεις σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της ασφαλείας της Ρωσίας εάν οι δυο χώρες της Βαλτικής επιμείνουν.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ήρθαν ευθύς αμέσως μετά τα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν. Ο ίδιος προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της και πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», είπε ο Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία διαθέτει ήδη όπλα στην περιοχή της Βαλτικής, ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας της Λιθουανίας, Αρβίντας Ανουσάουσκας.

«Πυρηνικά όπλα φυλάσσονταν πάντα στο Καλίνινγκραντ. Η διεθνής κοινότητα, οι χώρες της περιοχής, το γνωρίζουν αυτό» σημείωσε ο Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Προειδοποιήσεις Πούτιν

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.

Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της στην περιοχή, αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία.

Διαβάστε επίσης:

Χαριστικό χτύπημα Πούτιν στην Ευρώπη: «Θα ανακατευθύνουμε το φυσικό αέριο προς ανατολάς»

Live Blog: Επικοινωνιακός πόλεμος για το πλοίο Moskva - Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η λίστα των φονικών όπλων που στέλνει ο Μπάιντεν στο Κίεβο