ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία:Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας για να φύγουν ρωσικά φορτηγά

Ουρές χιλιομέτρων με φορτηγά στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας
Ουρές χιλιομέτρων με φορτηγά στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Μια τεράστια ουρά φορτηγών σχηματίστηκε στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, καθώς Ρώσοι και Λευκορώσοι οδηγοί προσπαθούν να φύγουν από την ΕΕ μετά την προθεσμία των κυρώσεων.

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει στα φορτηγά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία - εκτός από αυτά που μεταφέρουν φάρμακα, ταχυδρομείο ή προϊόντα πετρελαίου- να εισέρχονται ή να παραμείνουν στο μπλοκ.

Η κίνηση είναι μέρος των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το σαββατοκύριακο η γραμμή επεκτάθηκε στα 80 χιλιόμετρα, με μερικά φορτηγά να έχουν κολλήσει στο δρόμο επί 33 ολόκληρες ώρες σύμφωνα με το BBC.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με όσους δεν κατάφεραν να περάσουν έγκαιρα τα σύνορα. Μια πιθανότητα είναι να κατασχεθούν από τις εθνικές αρχές.Ένας Πολωνός αξιωματούχος που εκπροσωπεί ομίλους μεταφορών εξέφρασε την ανησυχία του ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια μέτρα κατά πολωνικών φορτηγών που χρησιμοποιούν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Πλάνα από drone που έλαβε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έδειξαν μεγάλες ουρές να παραμένουν καθώς πλησίαζε η προθεσμία τα μεσάνυχτα. «Υπάρχουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα για να οδηγήσουμε... οπότε δεν είναι ρεαλιστικό», ανέφερε ένας Λευκορώσος οδηγός για τις πιθανότητές του να περάσει τα σύνορα εγκαίρως.

Η ΕΕ - και πολλές άλλες δυτικές χώρες - έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του κύριου συμμάχου της, της Λευκορωσίας. Οι δύο χώρες έχουν απαντήσει με την επιβολή δικών τους μέτρων. Οι καθυστερήσεις γίνονται μεγαλύτερες και από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου σε όλα τα συνοριακά περάσματα.