ΚΟΣΜΟΣ

Ελ Σαλβαδόρ: Πάνω από 15.000 μέλη συμμοριών συνελήφθησαν σε έναν μήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο

Ελ Σαλβαδόρ: Πάνω από 15.000 μέλη συμμοριών συνελήφθησαν σε έναν μήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο
AP Photo

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότερα από 15.000 φερόμενα μέλη συμμοριών συνελήφθησαν στη χώρα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατά τη διάρκεια εφόδων των δυνάμεων επιβολής του νόμου εναντίον των εγκληματικών αυτών οργανώσεων.

«Περισσότεροι από 15.000 τρομοκράτες συνελήφθησαν σε μονάχα 27 ημέρες. Συνεχίζουμε τον πόλεμό μας εναντίον των συμμοριών», έγραψε σε τουίτ ο Μπουκέλε.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η αστυνομία συνέλαβε χθες 484 μέλη εγκληματικών συμμοριών, με το σύνολο των συλληφθέντων να ανέρχεται σε 15.055 μετά την έναρξη ενός «πολέμου εναντίον των συμμοριών».

Αυτός ο αριθμός συλλήψεων είναι πρωτόγνωρος εδώ και τριάντα χρόνια στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με πληθυσμό 6,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι εγκληματικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι γνωστότερες είναι η La Mara Salvatrucha (MS-13) και Barrio 18, μετρούν περίπου 70.000 μέλη, σύμφωνα με τις αρχές.

Τον Μάρτιο, 16.000 εξ αυτών είχαν φυλακιστεί, όμως με τις τελευταίες συλλήψεις, αυτός ο αριθμός εκτοξεύτηκε σε περισσότερους από 31.000 κρατουμένους.

«Το 91% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ στηρίζει τον πόλεμο εναντίον των συμμοριών που ξεκίνησε η κυβέρνησή μας», διαβεβαίωσε ο Ναγίμπ Μπουκέλε, επικαλούμενος μια δημοσκόπηση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ινστιτούτο CID Gallup.

Η επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον των συμμοριών ξεκίνησε έπειτα από μια «έκρηξη» στις ανθρωποκτονίες, με 87 νεκρούς σε δύο ημέρες στα τέλη Μαρτίου, δολοφονίες για τις οποίες οι αρχές κατηγορούν τις εγκληματικές οργανώσεις.

Ωστόσο, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη σύλληψη ανθρώπων που δεν συνδέονται με τις συμμορίες.

Μάλιστα, την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε επίσκεψη στον Παναμά, κάλεσε τον Μπουκέλε να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη μάχη του εναντίον των συμμοριών.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων