ΚΟΣΜΟΣ

Μολδαβία: Εγκαταλείπει την ουδετερότητα – Στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία

Μολδαβία: Εγκαταλείπει την ουδετερότητα – Στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία
Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου.
AP

Η ένταση στην Υπερδνειστερία προκαλεί εξελίξεις στην περιοχή, με την Μολδαβία να εγκαταλείπει την ουδετερότητα και να συμμετέχει στην αρωγή της Δύσης στην Ουκρανία.

Οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στη Μολδαβία φαίνεται πως επαληθεύονται. Η πρόεδρος της χώρας, Μάια Σάντου ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ειδικούς για να εκκαθαρίσουν τις περιοχές που εγκατέλειψαν αποχωρώντας οι Ρώσοι.

Η Μάια Σάντου πρόσθεσε ότι το κρατικό τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας θα ενταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις χώρες της ΕΕ, όπως μετέδωσε το μολδαβικό δίκτυο Jurnal TV. Το Κισινάου θα στείλει στην Ουκρανία και ανθρωπιστική βοήθεια, είπε η Μολδαβή πρόεδρος.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από την ένταση των τελευταίων ημερών στον ρωσικό θύλακα της Υπεδνειστερίας, με τις αρχές της περιοχής να καταγγέλλουν εκρήξεις σε κτήρια αλλά και πυρά από το ουκρανικό έδαφος.

Ανώτατος Ρώσος στρατηγός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός στοχεύει στον «πλήρη έλεγχο» στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία και να αποκτήσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή στη γειτονική χώρα της Μολδαβίας.

Η Υπερδνειστερία φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρωσόφωνοι. Kήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από έναν πόλεμο δύο ετών (1990-1992) που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν οτι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο, κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει το λιμάνι της Οδησσού.

Μεγάλη ανησυχία στη Μολδαβία - Έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας για την Υπερδνειστερία