ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, εν μέσω προβλέψεων για... δεκαετή πόλεμο

Πολυετή πόλεμο στην Ουκρανία προβλέπει η Δύση
Πολυετή πόλεμο στην Ουκρανία προβλέπει η Δύση
A.P

Μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Κίεβο και η Δύση δηλώνει αποφασισμένη να στηρίξει το Κίεβο για όσο χρειαστεί

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοένα είπε στο BBC ότι μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, λίγα 24ωρα μετά την εκτίμηση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια.

Την ίδια στιγμή ρωσικές επιδρομές έπληξαν το Κίεβο καθώς ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βρισκόταν στην πόλη για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από τις εκρήξεις στην κεντρική περιοχή Shevchenkivskyi τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Ο Γκουτέρες παραδέχθηκε οτι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι απέτυχε να τερματίσει τον πόλεμο, χαρακτηρίζοντάς τον «πηγή μεγάλης απογοήτευσης». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, ο Γκουτέρες είπε: «Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής. Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».

Η κατάληψη της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς της Ουκρανίας παραμένει ο κύριος στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας, θεωρούν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Το Υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ - που αποτελούν το Ντονμπάς - σημειώθηκαν σφοδρές μάχες, ιδιαίτερα στις περιοχές Lysychansk και το Severodonetsk.

Οδησσός και Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία. Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η πόλη Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Η Ρωσία απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις για το Αζοφστάλ

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ζητά απο το Κογκρέσο 33 δις δολάρια

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν την ίδια ώρα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας ρεκόρ ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει περισότερα όπλα. Στην ομιλία του κάλεσε τη Μόσχα να μην εκτοξεύει πυρηνικές απειλές και είπε ότι η χώρα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου της για να εκβιάσει την Ευρώπη

Το αμερικανικό πακέτο θα περιλαμβάνει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου βαρέος πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων, μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, εργαλεία κυβερνοπολέμου και πολλά άλλα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα.

«Δεν κάνουμε επίθεση ενάντια στη Ρωσία. Βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο Μπάιντεν. Η Βουλή των ΗΠΑ έδωσε την τελική ψήφιση στη νομοθεσία που θα εξορθολογίσει ένα πρόγραμμα στρατιωτικής μίσθωσης δανείων της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσει ταχύτερα στην Ουκρανία. Το μέτρο επικαιροποιεί τη νομοθεσία του 1941 που υπέγραψε ο Φράνκλιν Ρούζβελτ για να βοηθήσει τους συμμάχους να πολεμήσουν τη ναζιστική Γερμανία.

Χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη

Το Ηνωμένο Βασίλειο εν τω μεταξύ θα στείλει 8.000 στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη για εκτεταμένες ασκήσεις με στόχο την καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας σε μία από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις από τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεκάδες τανκς θα αναπτυχθούν σε χώρες της περιοχής μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Το ΝΑΤΟ είπε ότι είναι έτοιμο να διατηρήσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για το Κίεβο να περάσει από τα όπλα της σοβιετικής εποχής στα σύγχρονα δυτικά όπλα και συστήματα.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει απολύτως η πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει και να διαρκέσει μήνες και χρόνια».

Ο Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα είναι «θερμά ευπρόσδεκτες» εάν αποφασίσουν να ενταχθούν στον στρατιωτικό οργανισμό των 30 εθνών και οποιαδήποτε διαδικασία ένταξης θα μπορούσε «να προχωρήσει γρήγορα».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατέρριψε δύο ουκρανικά drones κοντά στα σύνορα