ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδονησία κάλεσε Πούτιν και Ζελένσκι στη Σύνοδο της G-20 τον Νοέμβριο

Ο Πούτιν σκοπεύει να πάει στη Σύνοδο της G20 στην Ινδονησία
Ο Πούτιν σκοπεύει να πάει στη Σύνοδο της G20 στην Ινδονησία
ΑΡ

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας είπε ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας έλαβαν πρόσκληση για να παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής της G20, της Ομάδας των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου, τον Νοέμβριο

Πούτιν και Ζελένσκι ενδέχεται να λάβουν μέρος στη σύνοδο κορυφής της G-20, λέει η προεδρεύουσα Ινδονησία. Ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο είπε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αποδεχθεί και οι δύο προσκλήσεις να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 που θα διεξαχθεί στο Μπαλί τον Νοέμβριο.

Δεν είναι σαφές εάν και οι δύο θα παρευρεθούν αυτοπροσώπως. Η Ρωσία πάντως έχει επισημάνει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να δώσει το παρών. Ο Ινδονήσιος πρόεδρος μίλησε με τον Πούτιν την Παρασκευή, λέγοντας ότι «είναι έτοιμος» να βοηθήσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Προηγουμένως είχε προσκαλέσει στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία είναι μέλος της G-20, ενώ η Ουκρανία δεν είναι. Το κράτος υποδοχής συνήθως προσκαλεί ηγέτες από τρίτες χώρες για να παραστούν ως παρατηρητές. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, είπε ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αντίκτυπο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε και τους δύο ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, σε ξεχωριστές συνομιλίες μαζί τους.

«Εξέφρασα την ελπίδα να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και να προχωρήσει μία ειρηνική λύση μέσω συνομιλιών», είπε σε μια ομιλία του, προσθέτοντας οτι η G20 μπορεί να «είναι καταλύτης για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Οι ΗΠΑ κι άλλες χώρες πίεσαν την Ινδονησία να προσκαλέσει την Ουκρανία, μετά την άρνηση της Τζακάρτα να αποκλείσει τον Πούτιν από τη σύνοδο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να πάει στη Σύνοδο της G20 στην Ινδονησία