ΚΟΣΜΟΣ

Γεβγκένι Πριγκοζίν: «Ο υπό εξαφάνιση δυτικός πολιτισμός θα ηττηθεί από τη Ρωσία»

 O Πριγκόζιν με τον Πούτιν
O Πριγκόζιν με τον Πούτιν

Ο Γεβγκένι Πριγκοζίν, ο φερόμενος χρηματοδότης της μισθοφορικής ομάδας Wagner και στενός σύμμαχος του Bλαντιμίρ Πούτιν απαντά στις κατηγορίες για σφαγές στο Μάλι και στρέφει τα βέλη του στη Δύση

Ο Γεβγκένι Πριγκοζίν, Ρώσος επιχειρηματίας και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν που κατηγορείται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους για χρηματοδότηση της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Group, είπε ότι «ο δυτικός πολιτισμός που θα εξαφανιστεί» θα ηττηθεί από τη Ρωσία.

Ο Guardian είχε προσεγγίσει τον Πριγκόζιν αναζητώντας την αντίδρασή του σε στοιχεία που εμπλέκουν μαχητές του Wagner σε σφαγές στο Μάλι. Σε απάντηση είπε ότι «είχε επανειλημμένα πει ότι ο όμιλος Wagner δεν υπάρχει» και ότι ο ίδιος δεν είχε «καμία σχέση με αυτό».

«Είστε ένας δυτικός πολιτισμός που πεθαίνει και θεωρεί τους Ρώσους, τους κατοίκους του Μάλι, τους Κεντροαφρικανούς, τους Κουβανούς, τους κατοίκους της Νικαράγουας και πολλούς άλλους λαούς και χώρες ως αποβράσματα του τρίτου κόσμου», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας. «Θυμηθείτε, αυτό δεν είναι αλήθεια…. Είστε αξιολύπητοι, ένα υπό εξαφάνιση μάτσο διεστραμμένων, και είμαστε πολλοί, δισεκατομμύρια από εμάς. Και η νίκη θα είναι δική μας!».

Ο Πριγκόζιν είπε ότι «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Μάλι», όπου «η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες που προσπαθούν να ακολουθήσουν μια πολιτική υποδούλωσης της Αφρικής, φυτεύουν και οργανώνουν τρομοκρατικές ομάδες εδώ και χρόνια». Αυτό έγινε, είπε, «για να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός αυτής της χώρας, να λεηλατηθεί ο φυσικός του πλούτος και να διαγραφούν τα χρήματα που διατέθηκαν για τις λεγόμενες ειρηνευτικές επιχειρήσεις».

Σε αντίθεση με τον Πριγκόζιν, την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναγνώρισε ότι ο ομάδα Wagner δρούσε στο Μάλι και τη Λιβύη. Ο Λαβρόφ είπε σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι μισθοφόροι ήταν παρόντες στις δύο αφρικανικές χώρες «σε εμπορική βάση», αλλά επανέλαβε την επίσημη θέση της Μόσχας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με το ρωσικό κράτος».

Δυτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τη Wagner για να προωθήσει τα ρωσικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα σε όλη την Αφρική και αλλού. Η ομάδα - που συνδέεται επίσης με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και την Ουκρανία - είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει μαχητές και συμβούλους σε περισσότερες από δώδεκα χώρες αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ισχυρισμοί ότι η ομάδα Wagner και ο στρατός του Μάλι συμμετείχαν σε σφαγές και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν ψευδείς, ισχυρίζεται ο Πριγκόζιν. Ο επιχειρηματίας κατηγόρησε επίσης τον γαλλικό στρατό ότι σκότωσε αμάχους και τους έθαψε «όχι μακριά από στρατιωτικές βάσεις».

Η Γαλλία ανέπτυξε στρατεύματα στο Μάλι το 2012 όταν ισλαμιστές και άλλοι αντάρτες σχημάτισαν μια ισχυρή συμμαχία. Τον Φεβρουάριο ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα αποχωρούν μετά από μια κατάρρευση των σχέσεων με την αυταρχική κυβέρνηση της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, ο γαλλικός στρατός είπε ότι μισθοφόροι της Wagner έθαψαν πτώματα κοντά σε μια στρατιωτική βάση του Μάλι για να κατηγορήσουν ψευδώς τις αναχωρούσες δυνάμεις της Γαλλίας ότι άφησαν πίσω τους ομαδικούς τάφους. Ο γαλλικός στρατός είπε ότι χρησιμοποίησε ένα drone για να κινηματογραφήσει αυτό που φαινόταν ότι είναι λευκοί στρατιώτες που καλύπτουν πτώματα με άμμο κοντά στη βάση Gossi στο βόρειο Μάλι.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος αποκαλείται «σεφ του Πούτιν» αφού κέρδισε συμβόλαια τροφοδοσίας για κρατικά συμπόσια, κατηγορήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 για φερόμενη χρηματοδότηση διαδικτυακής επιχείρησης για να επηρεάσει τις εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατηγορήθηκε επίσης ότι ηγείται συστηματικών προσπαθειών να επηρεάσει τη γνώμη μέσω ψευδών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδίως στην Αφρική.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι ο Guardian διαδίδει «ξεκάθαρα ψέματα και… παραποιήσεις» και προσπάθησε «να φτύσει στο πρόσωπο εμένα, τους Ρώσους πατριώτες και τον λαό του Μάλι». «Υπάρχει μια παροιμία: Μην προσπαθείς να ουρήσεις ενάντια στον άνεμο, θα...βραχείς Αυτές οι φρικαλεότητες διαπράττονται στον ταραγμένο σου εγκέφαλο που έχει μολυνθεί με την ασθένεια που ονομάζεται Ναζισμός».

Διαβάστε επίσης:

Wagner: Οι «αόρατοι κομάντο» του Κρεμλίνου που αναλαμβάνουν δράση από την Ουκρανία μέχρι την Αφρική