ΚΟΣΜΟΣ

9 Μαΐου - Αγωνία για την «Ημέρα της Νίκης»: Τι θα ανακοινώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν

9 Μαΐου - Αγωνία για την «Ημέρα της Νίκης»: Τι θα ανακοινώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Για το τι θα πει σήμερα στην ομιλία του έχουν χυθεί τόνοι μελάνης
AP Photo

«Εάν ο Πούτιν δεν ανακοινώσει μια κλιμάκωση του πολέμου, τι άλλο θα μπορούσε να πει;» - Αυτή είναι σήμερα 9 Μαΐου η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ – Η απάντηση είναι βεβαίως παρακινδυνευμένη παρά το γεγονός ότι αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης προεξοφλούν τη συντέλεια του κόσμου, τον πυρηνικό όλεθρο και διάφορα άλλα που αγγίζουν το όριο της υπερβολής

Προφανώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν προβαίνει σήμερα σε μια επίδειξη δύναμης. Άλλωστε ο ίδιος έχει επανειλημμένα παρομοιάσει τον πόλεμο του στην Ουκρανία με τον αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης κατά των Ναζί, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική εισβολή ως μάχη για την προστασία των Ρωσόφωνων από τη δίωξη από τους Ναζί.

«Η προσπάθεια εξευμενισμού του επιτιθέμενου κατά την αρχή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε λάθος που κόστισε ακριβά στον λαό μας» είπε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. «Δεν θα κάνουμε δεύτερη φορά τέτοιο λάθος, δεν έχουμε το δικαίωμα».

Για το τι θα πει σήμερα στην ομιλία του έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι εικάζουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Παρέλαση της Νίκης για να ανακοινώσει μια κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης, ίσως μια ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου.

Το Κρεμλίνο βέβαια απέρριψε αυτές τις εικασίες χαρακτηρίζοντάς τις ως «ανοησίες». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τη Δευτέρα θα ηγηθεί των εορτασμών της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, θα προειδοποιήσει την Δύση, σύμφωνα με το Reuters (και άλλα δυτικά media), για τη «συντέλεια» του κόσμου, επιδεικνύοντας την συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που ο στρατός της πολεμάει στην Ουκρανία.

Βεβαίως κανένας σοβαρός πολιτικός αναλυτής δεν συμμερίζεται αυτές τις υπερβολές και τις συνωμοσιολογίες οι οποίες σχετίζονται και με το ρωσικό αεροσκάφος «Doomsday» ή αλλιώς το «ιπτάμενο Κρεμλίνο» του Βλαντιμίρ Πούτιν που εθεάθη τις τελευταίες ημέρες να πετάει πάνω από τη Μόσχα.

Το «ιπτάμενο Κρεμλίνο» κατά τη διάρκεια της πτήσης του θα συνοδεύεται από δύο MiG-29 επειδή θα πετά χαμηλά πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με την Daily Mail προκειμένου να αναδειχθεί η πυρηνική ετοιμότητα της Ρωσίας, στην πτήση θα λάβουν μέρος και τα αεροπλανοφόρα στρατηγικών πυραύλων Tu-95MS και Tu-160.

Προφανώς ο Ρώσος πρόεδρος θα προειδοποιήσει με ξεκάθαρο τρόπο την Ουάσιγκτον ότι εάν διαβεί την κόκκινη γραμμή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Αλλιώς δεν θα έδινε τόσο μεγάλη βαρύτητα σε μια στρατιωτική παρέλαση. Επίσης είναι βέβαιο ότι με αυτό τον τρόπο θα θελήσει να ενισχύσει και το πατριωτικό συναίσθημα του Ρωσικού λαού.

Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές εκτιμούν ότι μια επιλογή θα ήταν να κηρύξει μια περιορισμένη νίκη και κατόπιν να συνεχίσει μια σταδιακή επίθεση κατά των Ουκρανών, όπως έκανε από το 2014 στην ανατολική Ουκρανία. Ίσως, πάλι, να ανακοινώσει απλώς, στο πνεύμα της ημέρας εορτασμού της κατάρρευσης του Χιτλερισμού, ότι πράγματι «αποναζιστικοποίησε» την Ουκρανία, κάτι που θα είναι εύκολο να υποστηρίξει διότι ήταν εξ’ αρχής λίγοι οι ισχυροί Ναζί στην Ουκρανία.

Ίσως πει ότι η νίκη έχει σχεδόν επιτευχθεί, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί, καταλαμβάνοντας ό,τι απέμεινε από τη Μαριούπολη.

Σε τελική ανάλυση κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου αν και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος κατά την ομιλία του θα εξαπολύσει πολεμικές απειλές και κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Ίσως η σημερινή μέρα να είναι μια ευκαιρία για τον ίδιο να στείλει και μηνύματα στο εσωτερικό τη χώρας του ζητώντας από το λαό της Ρωσίας να συμμετάσχει ενεργά στην στρατιωτικοποίηση της χώρας και της αμυντικής βιομηχανίας, προετοιμάζοντάς τους για κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Διαβάστε επίσης:

Βλαντιμίρ Πούτιν: Τι ετοιμάζει για την παρέλαση της 9ης Μαΐου - Τα σενάρια τρόμου