ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Σφίγγει τον ενεργειακό κλοιό η Ρωσία - Μείωσε 30% τη ροή η Gazprom

Φυσικό αέριο: Σφίγγει τον ενεργειακό κλοιό η Ρωσία - Μείωσε 30% τη ροή η Gazprom

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα, προς το παρόν, στην επάρκεια φυσικού αερίου, η Ρωσία σφίγγει και άλλον τον ενεργειακό κλοιό.

Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται το θέμα του φυσικού αερίου ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρώπη, με την Gazprom να μειώνει κατά 30% τη ροή του, την ώρα που οι τιμές... καλπάζουν στα ύψη!

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Αυτό συνεπάγεται μείωση σχεδόν 30%, έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου, OGTSU, απέκλινε λίγο στην εκτίμησή της για την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα διοχετευθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, κάνοντας λόγο για 53 εκατομμύρια κυβικά σήμερα έναντι 73 χθες. Σε κάθε περίπτωση, μίλησε για μεγέθη ίδιας τάξης, με αυτά που αναφέρει η Gazprom.

Για την κατάσταση αυτή, οι δυο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη: Η Ουκρανία δήλωσε χθες αδύναμη να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων εκεί και ζήτησε από τη Gazprom να αυξήσει τον όγκο φυσικού αερίου που διοχετεύεται στον Σταθμό της Σούτζα. Σήμερα, η Ουκρανία δήλωσε το ίδιο και για τον σταθμό του Νοβοπσκόφ.

Την ευθύνη στη Ρωσία επέρριψε και η Κομισιόν, η οποία παράλληλα εγγυήθηκε πως δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την τροφοδοσία της Ευρώπης. «Η Ουκρανία τόσα χρόνια ήταν συνεπής στις παραδόσεις της. Για το ότι αδυνατεί να εγγυηθεί τη λειτουργία των σταθμών, φταίει η Ρωσία», ανακοίνωσε.

Από πλευράς της, η Μόσχα αντέτεινε ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.

Χθες, η Γερμανία διαπίστωσε μείωση κατά 25% του όγκου φυσικού αερίου που έλαβε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης που διέρχονται από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη εξετάζει τις εναλλακτικές της, όσον αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς οι περισσότερες χώρες θεωρούν παραβίαση των κυρώσεων το να πληρώσουν για το αέριο σε ρούβλια, όπως ζητά ο Πούτιν.

Στα ύψη ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωσαν σήμερα άνοδο έως και 15% στα 107,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις.

Η Gazprom Germania και οι θυγατρικές της δεν λαμβάνουν πλέον όλες τις συμβατικές ποσότητες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο ίδιος είπε πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή.

Η Μόσχα απαγόρευσε τις συναλλαγές με την Gazprom Germania και τις διάφορες θυγατρικές της που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Αυτό περιλαμβάνει τον προμηθευτή ενέργειας Wingas, μια ευρωπαϊκή επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα το Λονδίνο και την EuRoPol Gaz, ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

«Η κατάσταση είναι ότι η αγορά φυσικού αερίου μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία», σημείωσε ο Χάμπεκ.

Η Γερμανία ανέλαβε τον περασμένο μήνα προσωρινά τον έλεγχο της Gazprom Germania για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι περισσότερες εταιρείες του ομίλου είχαν δεχθεί πιέσεις μετά την άρνηση πελατών και επιχειρηματικών εταίρων να συνεργαστούν μαζί τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο οι ιδιοκτήτες βασικών ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών να μην μπορούν να επιβιώσουν.