ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η έλλειψη βρεφικού γάλακτος γίνεται πανεθνική κρίση - «Ζούμε έναν εφιάλτη» λένε οι γονείς

Σε μείζον πολιτικό θέμα μετατράπεται η έλλειψη γάλακτος σε σκόνη στις ΗΠΑ
Σε μείζον πολιτικό θέμα μετατράπεται η έλλειψη γάλακτος σε σκόνη στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Περίπου το 40% των προϊόντων βρεφικής φόρμουλας είναι εκτός αποθέματος πανεθνικά, σε μία κρίση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια γονείς και προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Η έλλειψη βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ θα πρέπει να βελτιωθεί δραματικά τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ανώτατοι αξιωματούχοι την Παρασκευή (13/5), καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει ένα έλλειμμα που πλήττει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των ΗΠΑ δήλωσε ότι σχεδιάζει να διερευνήσει τους τέσσερις μεγαλύτερους κατασκευαστές βρεφικών γάλακτος και να αναζητήσει απαντήσεις για το πώς θα αυξηθεί η παραγωγή εν μέσω έλλειψης σε εθνικό επίπεδο. «Η έλλειψη γάλακτος για βρέφη είναι μια κρίση για τις αμερικανικές οικογένειες», ανέφερε η επιτροπή σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με στελέχη κατασκευαστών και εμπόρων λιανικής για βρεφικά γάλατα, πιέζοντάς τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να έχουν πρόσβαση οι οικογένειες. Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν αυξήσει την παραγωγή εδώ και εβδομάδες και οι αξιωματούχοι εστιάζουν επίσης στο πώς θα φέρουν τα σκευάσματα στα ράφια των καταστημάτων πιο γρήγορα.

Η κρίση βαθαίνει εδώ και μήνες, καθώς εκατομμύρια γονείς αγωνίζονται να ταΐσουν τα παιδιά τους. Όμως οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Περίπου το ήμισυ του συνόλου των βρεφικών παρασκευασμάτων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζεται μέσω του Ειδικού Προγράμματος Συμπληρωματικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά (WIC), το οποίο στηρίζει έγκυες και παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η έλλειψη ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Εκείνη την εποχή, πολλά συστατικά της φόρμουλας βρέθηκαν σε έλλειψη λόγω των διαταραχών στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, μαζί με τα παιδικά καροτσάκια, τα καθίσματα αυτοκινήτου και τις κούνιες. Αλλά η έλλειψη έγινε δραματική τον Φεβρουάριο, όταν δύο βρέφη πέθαναν και άλλα δύο νοσηλεύτηκαν με λοιμώξειςπου συνδέονται με το γάλα από ένα εργοστάσιο της Abbott Laboratories στο Μίσιγκαν

Η Abbott παράγει περισσότερο από το 40% της βρεφικής φόρμουλας που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως με την επωνυμία Similac. Είναι επίσης ο κύριος προμηθευτής για προγράμματα WIC σε πολλές πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα, η Ουάσιγκτον και το Τέξας. Οι μολύνσεις προκάλεσαν ένα κύμα ανακλήσεων, κυρίως ειδικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται από μωρά και παιδιά με προβλήματα υγείας. Στη συνέχεια το εργοστάσιο - η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής για τον μεγαλύτερο προμηθευτή γάλακτος στη χώρα - έκλεισε.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών των προβλημάτων παραγωγής και η ανάκληση προκάλεσε σημαντική έλλειψη, δήλωσε η Nicole Meadow, κλινική διαιτολόγος στο Ινστιτούτο Καρδιάς στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

Καθώς το γάλα έχει στερέψει, οι γονείς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Ορισμένοι αγοράζουν τώρα φόρμουλα από το εξωτερικό, ενώ άλλοι έχουν στραφεί σε ακριβότερες μάρκες ή σε ανταλλαγές μέσω διαδικτύου. Οι γονείς παιδιών με αλλεργίες ή σύνθετες ιατρικές ανάγκες έχουν επιστρατεύσει γιατρούς, φαρμακοποιούς και δίκτυα εκτεταμένων οικογενειών για να προμηθευτούν την εξειδικευμένη φόρμουλα που χρειάζονται.

O Πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τις πολιτείες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς σχετικά με το εμπορικό σήμα, τον τύπο και το μέγεθος της φόρμουλας που μπορούν να αγοράσουν οι οικογένειες μέσω του προγράμματος, ενώ ο Λευκός Οίκος εγκαινίασε ειδική γραμμή βοήθειας για να διευκολύνει τις οικογένειες. Όμως, ακόμη και με την άρση αυτών των περιορισμών, οι μητέρες του προγράμματος WIC έχουν λιγότερες επιλογές από πολλούς άλλους γονείς

Η Abbott ανακοίνωσε ότι μπορεί να ξαναρχίσει την παραγωγή στο εργοστάσιο Sturgis του Μίσιγκαν, δύο εβδομάδες αφότου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το εγκρίνει για επαναλειτουργία, η οποία αναμένεται. Από εκείνο το σημείο, είπε η εταιρεία, θα χρειαστούν έξι έως οκτώ εβδομάδες πριν η φόρμουλα από το εργοστάσιο γίνει διαθέσιμη στα καταστήματα.

Άλλοι κατασκευαστές έχουν στρατολογηθεί για να προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «περισσότερο βρεφικό γάλα έχει παραχθεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες από ό,τι τις τέσσερις εβδομάδες πριν από την ανάκληση».