ΚΟΣΜΟΣ

Το τουρκικό παζάρι πίσω από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τα F-35 και τα F -16

Το τουρκικό παζάρι πίσω από τη Φιλανδία και τη Σουηδία, τα F-35 και τα F -16
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη ιστορία έχει «υψώσει ανάστημα» δυο φορές - και έχασε.
AP - Burhan Ozbilici

Ευκαιρία για ένα ακόμα «παζάρι» βρήκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Προκειμένου να ενταχθούν τα δύο κράτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία των συμμάχων και ο Ερντογάν έστησε ένα νέο ανατολίτικο παζάρι εκβιάζοντας, κυρίως, τους Αμερικανούς.

Λέγοντας ότι «δεν βλέπει θετικά» την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο, και επιδιώκει ανταλλάγματα. Πρώτα απ’ όλα, με τις δύο αυτές χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική κατά την Άγκυρα κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, από την άλλη πλευρά απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τη δυσφορία του για τον αποκλεισμό του από τα F-35. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη ιστορία έχει «υψώσει ανάστημα» δυο φορές και έχασε.

Την πρώτη φορά με τον πάστορα Μπράνσον, οπότε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον απείλησε ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, και μέσα σε μια μέρα ο Μπράνσον πήγε στις ΗΠΑ, και τη δεύτερη φορά με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα η Τουρκία να υποστεί μεγάλη ζημιά, καθώς αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 δεν χρησιμοποιεί τους S-400, και παρακαλεί για τα F-16.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε και τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία» δηλαδή το ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία, προειδοποιώντας «να προσέχουν πολύ».

Έχει κάποιο συγκεκριμένο επιχείρημα ο Τούρκος πρόεδρος για όλα αυτά; Όχι βεβαίως, απλά σε μια κίνηση τακτικού ελιγμού στην πιο κρίσιμη περίοδο διεθνώς ζητά από τις ΗΠΑ να του δώσουν, χωρίς όρους, μαχητικά F-35, το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot και συνάμα να κρατήσει και το ρωσικό σύστημα S-400.

Τόσα χρόνια, η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει διαρκώς τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μιας άλλης χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας. Και οι εταίροι μας κάνουν ότι δεν βλέπουν κι ότι δεν ακούν.

Για τη ρωσική επιθετικότητα όμως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε αμέσως να τονίσει ότι «έχει παραβιάσει θεμελιωδώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ», ενώ για την τουρκική επιθετικότητα ουδέποτε μίλησε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, μερικές φορές, στο πλαίσιο των ίσων αποστάσεων, επιχείρησε να δώσει την εντύπωση ότι φέρει ευθύνες και η Ελλάδα.

Η δυσαρέσκεια της Άγκυρας δεν έχει να κάνει μόνο με τις αμερικανικές χειρονομίες προνομιακής μεταχείρισης της Αθήνας. Προφανής πηγή εκνευρισμού αποτελεί για την Άγκυρα η εκκρεμότητα σχετικά με την προμήθεια, έναντι 6 δισ. δολαρίων, 40 αμερικανικών μαχητικών Block 70 F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 που ήδη διαθέτει ο στόλος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Πρόκειται για το «χρύσωμα του χαπιού» μετά την αποβολή της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή μαχητικών F-35 νέας γενιάς, ως ποινή για την εγκατάσταση ρωσικών αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400 στην επικράτεια της γείτονος. Έμπειροι διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί ο Μπάιντεν να μην τον απομονώσει εντελώς, αλλά σίγουρα θα τον αφήσει να βράσει στο ζουμί του.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζει τα «παιχνίδια» η Τουρκία: «Δεν κλείνουμε την πόρτα» σε Σουηδία και Φινλανδία για το ΝΑΤΟ