ΚΟΣΜΟΣ

Mπόρις Τζόνσον: Βουλευτές κατέθεσαν πρόταση μομφής- Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Νέος πονοκέφαλος για τον Μπόρις Τζόνσον
Νέος πονοκέφαλος για τον Μπόρις Τζόνσον
ΑΡ

Αντιμέτωπος με νέους μπελάδες βρίσκεται ο Mπόρις Τζόνσον, καθώς βουλευτές κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του, αξιώνοντας την παραίτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες περίμεναν να ολοκληρωθεί το «πάρτι» για τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο

Ο Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας που θα κρίνει την ηγεσία του στο Συντηρητικό Κόμμα, καθώς αρκετοί βουλευτές υπέβαλαν σχετικές επιστολές. Η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί από τις 20.00 έως τις 22:00 (ώρα Eλλάδος) σήμερα το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων και η ανακοίνωση που θα κρίνει το μέλλον του αναμένεται περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Μετά από μήνες εικασιών, επιβεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον 54 βουλευτές των Συντηρητικών, το 15% των βουλευτών των Τόρις, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της «Επιτροπής του 1922», σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ζητώντας του να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία. Ο τελευταίος είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό χθες Κυριακή (5/6) ότι οι επιστολές είχαν φθάσει στο επιθυμητό όριο και μαζί συμφώνησαν για τον χρόνο της ψηφοφορίας.

Ο Σερ Μπρέιντι είπε ότι δεν θα αποκαλύψει πότε είχαν φθάσει το όριο, αλλά «δεν θα ήταν λάθος» να πούμε ότι ορισμένοι βουλευτές είχαν ζητήσει να μεταχρονολογηθούν οι επιστολές τους για να διασφαλιστεί οτι δεν θα πληγούν ότι οι εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον του 50% όλων των βουλευτών των Τόρις συν έναν, συνολικά δηλαδή 180. Εάν κερδίσει, είναι θεωρητικά ασφαλής από μια τέτοια πρόκληση για ένα χρόνο – αν και οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν.

Οι επιστολές ήρθαν μετά από μια συνεχή περίοδο πίεσης στον πρωθυπουργό για το λεγόμενο σκάνδαλο partygate, μία σειρά απο αποκαλύψεις δηλαδή για πάρτι και συγκεντρώσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ και υπουργικά γραφεία κατά την διάρκεια των περιορισμών πανδημίας το 2020 και το 2021.

«Απόψε είναι η ευκαιρία για να τερματιστούν οι μήνες φημολογίας και να μπορέσει η κυβέρνηση να χαράξει μια γραμμή και να προχωρήσει, τηρώντας τις προτεραιότητες του λαού» σχολίασε εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ.

«Ο Πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία που έχει να παρουσιάσει την υπόθεσή του στους βουλευτές και να τους υπενθυμίσει ότι όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους δεν υπάρχει πιο τρομερή πολιτική δύναμη».

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της γηραιάς αλβιόνας σημειώνονται παραμονές των κρίσιμων συμπληρωματικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου και θεωρούνται βαρόμετρο της δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον.

Στην προηγούμενη ανάλογη ψηφοφορία, τον Δεκέμβριο του 2018, η Τερέζα Μέι κέρδισε με 200 ψήφους έναντι 117, αλλά έχοντας πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών εναντίον της, αναγκάστηκε να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της μόλις πέντε μήνες αργότερα.

Σχετικές ειδήσεις