ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον - Δείτε live
Βρετανία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον - Δείτε live

Στα ύψη είναι η αγωνία για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος να είναι με το ένα πόδι... εκτός Ντάουνινγκ Στρητ λόγω της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον του από τους κόλπους του ίδιου του του κόμματος.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ξεκίνησαν να ψηφίζουν επί της πρότασης μομφής που υποβλήθηκε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, τουλάχιστον 145 από τους 359 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν δημοσίως εκφράσει τη στήριξή τους στον Βρετανό πρωθυπουργό. Αρκούν επομένως 180 ψήφοι για να απορριφθεί η πρόταση.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).

Δείτε ζωντανά:

Ποιοι... φλερτάρουν με την πρωθυπουργική καρέκλα

Πέντε είναι τα επικρατέστερα ονόματα με βάση τα δημοσιεύματα των βρετανικών ΜΜΕ.

Πρώτη είναι η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ιδιαίτερα δημοφιλής στη βάση των Τόρις και μεταξύ των στελεχών των συντηρητικών.

Ακολουθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ που έχασε στις εκλογές του 2019 το χρίσμα από τον Μπόρις Τζόνσον. Θεωρείται πιο σοβαρός και λιγότερο συγκρουσιακός από τον Τζόνσον.

Τρίτος είναι ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Πρώην μετανάστης από το Ιράκ, θεωρείται ότι χειρίστηκε επιτυχημένα την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας. Συνίδρυσε επίσης την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov.

Τέταρτος είναι ο υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχαουϊ, ο οποίος εντυπωσίασε με τη θητεία του ως υπουργός εμβολιασμού.

Τελευταία είναι η Πένι Μορντώ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Έφυγε από το υπουργείο όταν ο Τζόνσον εκλέγη πρωθυπουργός και είναι φανατική «Μπρεξιτίαρ».

Τζόνσον: Υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι θα μειώσει του φόρους, εάν παραμείνει στη θέση του

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στους βουλευτές του κόμματός του ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, σύμφωνα με μια πηγή των Συντηρητικών.

Ο Τζόνσον μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του λίγο προτού να ξεκινήσει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του.

Η πηγή αυτή είπε επίσης ότι ο Τζόνσον υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, εφόσον παραμείνει στο αξίωμά του και προειδοποίησε τους βουλευτές να μην στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, παγιδεύοντας το κόμμα σε μια αέναη «ημέρα της μαρμότας».

«Δεν υποσχέθηκε κάποια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή αλλά ο υπουργός (Οικονομικών Ρίσι Σούνακ) και ο ίδιος θα παρουσιάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε το γενικό περίγραμμα του πώς βλέπει την ευρύτερη οικονομική εικόνα» είπε η πηγή αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Τζόνσον δηλώνει ότι θα ψηφίσει ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας βουλευτής Ντάγκλας Ρος

Ο Βρετανός βουλευτής Ντάγκλας Ρος, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα το βράδυ.

«Έχοντας ακούσει προσεκτικά τους ανθρώπους στο Μόραϊ που με επανεξέλεξαν για να τους εκπροσωπώ, και πολλούς ανθρώπους σε όλη τη Σκοτία, τώρα που αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μπροστά μας, δεν μπορώ με καλή πίστη να υποστηρίξω τον Μπόρις Τζόνσον», είπε ο Ρος σε ανακοίνωσή του.

«Η αποψινή μου ψήφος θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας», συμπλήρωσε.

Ψήφισε η Τερέζα Μέι

Ψήφισε και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με τον Guardian να μεταδίδει ότι έχει ντυθεί επίσημα, κάτι που σημαίνει ή ότι θα πάει σε δείπνο αργότερα ή ότι γιορτάζει την πιθανότητα αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Μια παραίτηση πριν την ψηφοφορία

Ο Σκωτσέζος βουλευτής, Τζον Λάμοντ, παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να ψηφίσει κατά του Μπόρις Τζόνσον στη διαδικασία της πρότασης μομφής, σύμφωνα με το ITVNews.

Καλά νέα για τον Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον χρειάζεται 180 ψήφους για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πολιτικό συντάκτη της Daily Mail, Τζον Στίβενς, 146 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα ψηφίσουν υπέρ του κ. Τζόνσον.

Ψηφίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο Μπόρις Τζόνσον έφτασε για να καταθέσει τη δικιά του ψήφο. Εμφανίστηκε με τον Μπεν Γουάλας, τον υπουργό Άμυνας, και τον Άντριου Γκρίφιθ, τον αρχηγό του επιτελείου του.

Προχωρά η διαδικασία

Ψήφισε και ο 300ος βουλευτής των Συντηρητικών στην πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Insider, Χένρι Ντάιερ. Αναμένεται η ψήφος άλλων 59.

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία

Στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τον Indepedant η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης για τον Μπόρις Τζόνσον.