ΚΟΣΜΟΣ

Τα τελευταία λόγια του Μπιν Λάντεν

Τα τελευταία λόγια του Μπιν Λάντεν

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι ΗΠΑ 17 έγγραφα που είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, κατά την επιχείρηση των αμερικανών κομάντο που οδήγησε στο θάνατό του, πριν από ένα χρόνο.

Τις 17 επιστολές που αποχαρακτηρίστηκαν, είχε συντάξει ή λάβει ο ίδιος ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, στο διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2006 και του Απριλίου του 2011. Τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν στην πρωτότυπη μορφή τους και μεταφρασμένα στα αγγλικά στον ιστότοπο του Combating Terrorism Center, ενός ερευνητικού κέντρου, που λαμβάνει ιδιωτική χρηματοδότηση, της στρατιωτικής ακαδημίας Γουέστ Πόιντ των ΗΠΑ.

«Με βάση τα 17 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν, όπως πολλοί πίστευαν, ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα των τζιχαντιστικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης που συνοδεύει τις 17 επιστολές.

Στις επιστολές από το κρησφύγετο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει τις τελευταίες σκέψεις του για την πορεία του τρομοκρατικού του δικτύου.

abbottabad-letters

Μέχρι το τέλος του, ο Μπιν Λάντεν παρέμενε προσηλωμένος σε σχέδια δολοφονίας Αμερικανών αξιωματούχων, ακόμα και του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές σχεδίου κατάρριψης του αεροσκάφους που μετέφερε τον τότε επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους. Σε άλλο σχέδιο δολοφονίας αναφέρεται το όνομα του Μπαράκ Ομπάμα, με τον αρχηγό της Αλ Κάιντα να εξηγεί ότι ο θάνατός του θα βύθιζε στην κρίση τις ΗΠΑ, καθώς ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα ήταν εντελώς ανέτοιμος να αναλάβει προεδρικά καθήκοντα.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα σε επιστολή του τον Μάιο του 2010 εξέφρασε την ανησυχία του για τους άμαχους μουσουλμάνους που πέφτουν θύματα των επιθέσεων της οργάνωσης.

Επίσης, φαίνεται ότι δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα τον μουσουλμάνο κληρικό που είχε αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα, Ανουάρ αλ Αουλάκι, σύμφωνα με την έκθεση του Combating Terrorism Center. Ο Αουλάκι σκοτώθηκε πέρυσι στην Υεμένη από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η Αραβική Άνοιξη και η τελευταία επιστολή

Το τελευταίο γράμμα του Μπιν Λάντεν έχει ημερομηνία 25 Απριλίου 2011. Ήδη εξελίσσεται η Αραβική Άνοιξη, τα γεγονότα της οποίας χαρακτηρίζει «αξιοσέβαστα» και σημείο καμπής στη νεότερη ιστορία. Τη στιγμή που γράφει, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Τυνήσιος ομόλογός του Μπεν Άλι έχουν εκδιωχθεί από την εξουσία. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα φαίνεται πεπεισμένος ότι η πτώση των δύο ηγετών θα πυροδοτήσει ένα «φαινόμενο του ντόμινο» και ότι «η πτώση των υπολοίπων τυράννων της περιοχής είναι αναπόφευκτη».

«Αν διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, εκπαιδεύοντας και προειδοποιώντας τους μουσουλμάνους για αυτούς που προτείνουν μισές λύσεις, τότε η επόμενη φάση θα είναι νικηφόρα για το Ισλάμ, με τη θέληση του θεού».