ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία – Εκλογές: Ο Μακρόν ελπίζει σε αυτοδυναμία - Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Γαλλία – Εκλογές:  Ο Μακρόν ελπίζει σε αυτοδυναμία - Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα
Θα λάβει τον «μαγικό» αριθμό των εδρών «289» το κόμμα του Μακρόν;
AP / Thomas Padilla

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Σήμερα, Κυριακή 19 Ιουνίου, οι Γάλλοι πολίτες επιστρέφουν στις κάλπες, για τέταρτη φορά σε δέκα εβδομάδες, προκειμένου να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι πεπεισμένος ότι τα 49 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που προσέρχονται σήμερα στις κάλπες θα του δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που δεν διαφαίνεται όμως από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής. Ήδη το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου σκέφτεται συμμαχίες για να μπορέσει να κυβερνήσει. Ωστόσο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το σίγουρο είναι ότι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη Γαλλία.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι κάλπες θα ανοίξουν σε λίγες ώρες και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Ο κ. Μακρόν έχει ήδη προγραμματίσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας να συναντήσει τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα στελέχη του κόμματός του και κυρίως τους συμβούλους του για να «πουλήσει» το αποτέλεσμα στους ψηφοφόρους του και στους υπόλοιπους Γάλλους.

Ψήφισε ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα καλώντας τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη δημοκρατία ζωντανή».

«Όπως τα εκατομμύρια Γάλλων ανδρών και γυναικών που αναμένονται στα εκλογικά τμήματα σήμερα, ψήφισα. Ευχαριστώ όλους όσους επέτρεψαν να διεξαχθεί η ψηφοφορία: κρατάτε τη δημοκρατία μας ζωντανή», ανήρτησε ο Μακρόν στο twitter.

Αυξημένος ο αριθμός των ψηφοφόρων

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των Γάλλων που επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν αυξημένος, σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, η προσέλευση στις κάλπες ήταν σήμερα στο 18,99% του εκλογικού σώματος, έναντι 18,43% που ήταν πριν από μια εβδομάδα, την ίδια ώρα. Το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 17,8%, ενώ το 2012 ήταν στο 21,4%. Σε γενικές γραμμές πάντως η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Γαλλία μικρότερη από τη συμμετοχή στον πρώτο γύρο.

Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τις περισσότερες φορές στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψηφίων από κόμματα τα οποία οι ίδιοι δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Η ακροδεξιά Μαριν Λεπέν, που στον πρώτο γύρο έλαβε το 18,6% των ψήφων, συνέστησε στους ψηφοφόρους της την αποχή από τις κάλπες στις περιφέρειες όπου αναμετρώνται ένας υποψήφιος της παράταξης Μακρόν με έναν υποψήφιο της παράταξης Μελανσόν, δηλαδή περίπου στις μισές εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας.

Προβάδισμα για τον Μακρόν δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν την παράταξη του Μακρόν να τείνει προς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών — χωρίς όμως αυτή να φαίνεται εξασφαλισμένη.

Η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς φέρεται να οδεύει να καταλάβει τη δεύτερη θέση κερδίζοντας περί τις 200 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 289 που θα επέτρεπαν στον αρχηγό της Ζαν-Λικ Μελανσόν να εκλεγεί –ακριβέστερα, να οριστεί από τον κ. Μακρόν– νέος πρωθυπουργός.

Στον πρώτο γύρο η προσκείμενη στον κ. Μακρόν παράταξη έλαβε, με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, το 25,75% των ψήφων, ενώ η προσκείμενη στον κ. Μελανσόν παράταξη το 25,66%.

Η παράταξη Μελανσόν κατήγγειλε λαθροχειρία, υποστηρίζοντας πως κάποιοι αριστεροί υποψήφιοι καταμετρήθηκαν ως ανεξάρτητοι.

Στην τρίτη θέση, με 18,68%, ήλθε το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σήμερα ευελπιστεί πως θα εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, που είναι το όριο για να αναγνωριστεί ως επίσημη κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κερδίζοντας κύρος — και οικονομικούς πόρους.

Στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έναν από τους δυο υποψήφιους βουλευτές που ήλθαν στον πρώτο γύρο πρώτοι σε ψήφους. Υπάρχουν ωστόσο οκτώ εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις, ενώ σε πέντε άλλες οι βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης Μελανσόν, 208 της Λεπέν και 87 νεογκολικοί Ρεπουμπλικάνοι, υποψήφιοι της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς.

Υφυπουργός της κυβέρνησης Μακρόν παραιτείται από την κυβέρνηση

Μια πρώτη, έστω ιδιότυπη, γεύση εκλογικών αποτελεσμάτων έφθασε στη Γαλλία με προέλευση τα υπερπόντια διαμερίσματά της -όπου οι κάλπες έχουν ήδη κλείσει- και ειδικότερα τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα και τη Γουιάνα. Διαμερίσματα με έντονες ιδιομορφίες και τοπικούς εκλογικούς συνδυασμούς, που σε γενικές γραμμές κλίνουν προς τα αριστερά, αφού στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έφεραν πρώτο τον Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος στο σύνολο της Γαλλίας ήλθε τρίτος.

Δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρουν ότι η παράταξη Μελανσόν εμφανίζεται να επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της εκλέγοντας τους οκτώ εκ των εννέα υποψηφίων της. Η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν χάνει τρεις έδρες με πλέον εμβληματική αυτή της Γουαδελούπης όπου η υφυπουργός Ζιουστίν Μπενίν απέτυχε να εκλεγεί και συνεπώς θα πρέπει τώρα να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Μακρόν.

Σύμφωνα πάντως με τους περισσότερους αναλυτές των μέσων ενημέρωσης, αυτά τα αποτελέσματα δεν προσφέρονται για την εξαγωγή ευρύτερων πολιτικών συμπερασμάτων, αφού αφορούν γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γαλλία και κοινωνίες με έντονα τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Τα σενάρια συνεργασίας

Το μείζον ερώτημα που ευλόγως πλανάται στη Γαλλία λίγες ώρες πριν τις κάλπες είναι βέβαια το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η προσκείμενη στον κ. Μακρόν παράταξη έλθει πρώτη σε ψήφους χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Αν της λείπουν λίγες έδρες, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν σήμερα ως ανεξάρτητοι.

Αν όμως της λείπουν πολλές έδρες τότε θα πρέπει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές.

Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το γεγονός βέβαια ότι στην παράταξη του κ. Μελανσόν κάθε πολιτική συνιστώσα θα έχει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα δίνει τροφή σε υποθέσεις, που προς το παρόν είναι οπωσδήποτε πρόωρες.

Μπορεί επίσης η παράταξη του κ. Μακρόν να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει πλειοψηφία, αναζητώντας συνεργασίες κατά περίπτωση. Κάτι που για πολλούς αναλυτές ενδέχεται να κάνει τη Γαλλία «ακυβέρνητη χώρα» σε μια χρονική περίοδο που κάθε άλλο παρά αυτό χρειάζεται.

Στο μεταξύ χθες ψήφισαν οι Γάλλοι που ζουν εκτός Γαλλίας. Επεισοδιακή φαίνεται να ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή του βουλευτή της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας.

Η υποψήφια με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν απειλές, εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της από τον έτερο υποψήφιο, ο οποίος πρόσκειται στην παραδοσιακή γαλλική δεξιά, είχε την υποστήριξη πολλών ραβίνων και θεωρείται φίλος του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο Ισραήλ ζει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων αυτής της εκλογικής περιφέρειας.

Σχετικές ειδήσεις