ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε η πρωθυπουργός

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε η πρωθυπουργός

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία μετά την απώλεια της πλειοψηφίας από τον Εμανουέλ Μακρόν

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν έθεσε στην διάθεση του Γάλλου προέδρου την παραίτησή της, η οποία δεν έγινε δεκτή, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητήσει με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων «εποικοδομητικές λύσεις», ανακοίνωσε επίσης το Μέγαρο των Ηλυσίων.

H Eλιζαμπέτ Μπορν, που εκλέχθηκε στις εκλογές της Κυριακής στο Καλβάντος, είναι αποδυναμωμένη. Η αντιπολίτευση ζητά να αποχωρήσει από την ηγεσία της κυβέρνησης και σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TF1 ωστόσο, η πρωθυπουργός θα παραμείνει στη θέση της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Το μέλλον της θα κριθεί μόνο μετά από τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις στα Ηλύσια για την προσπάθεια διεύρυνσης της προεδρικής πλειοψηφίας, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν, 61 ετών διαδέχθηκε τον Ζαν Καστέξ στην πρωθυπουργία της Γαλλίας, τρεις εβδομάδες μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν για δεύτερη θητεία στο μέγαρο των Ηλυσίων. Η υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Ένταξης είναι η δεύτερη γυναίκα που ανέλαβε αυτή τη θέση μετά την Εντίτ Κρεσόν που είχε διοριστεί το 1991 απο τον Φρανσουα Μιτεράν.