ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι 4 «κυρίες» των Τόρις που έβαλαν πλώρη για την πρωθυπουργία

Οι κυρίες των Τόρις που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος
Οι κυρίες των Τόρις που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος
ΑΡ

Bρετανία: Έξι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον που προκρίθηκαν στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία (14/7) μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος. Ανάμεσά τους 4 γυναίκες

To Συντηρητικό κόμμα είναι εκείνο που έχει αναδείξει τις πρώτες δύο και μοναδικές μέχρι σήμερα, γυναίκες πρωθυπουργούς της Βρετανίας, την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Στα χνάρια τους φιλοδοξούν να βαδίσουν 4 γυναίκες που έχουν θέσει υποψηφιότητα για να διαδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον, στη μάχη ηγεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η υφυπουργός Εμπορίου, Πένι Μόρντοντ, η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπρέιβερμαν και η πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπάντενοκ «κονταροχτυπιούνται» με το φαβορί στις δημοσκοπήσεις που έκοψε πρώτος το νήμα στην πρώτη ψηφοφορία Ρίσι Σουνακ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Τουγκεντχάτ.

Η βετεράνος Λιζ Τρας

Αποκαλούμενη η «αληθινή μπλε» υποψήφια, η Τρας κάθεται βρίσκεται στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και ήταναπό τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον, καθώς τον υπερασπίστηκε μέχρι τέλους. Οι θαυμαστές της την αποκαλούν «δεύτερη Μάργκαρετ Θάτσερ». Μεγάλωσε με γονείς Εργατικούς στο βορρά και φλέρταρε με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες πριν στραφεί στους Συντηρητικούς,μ ενώ σπούδαζε στο Merton College της Οξφόρδης, Πολιτική, Φιλοσοφία και Οικονομικά.t

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ το 2010 και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου στο πλευρό των τριών τελευταίων πρωθυπουργών, τον Μπόρις Τζόνσον, την Τερέζα Μέι και τον Ντέιβιντ Κάμερον. Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή, η δημοτικότητά της εκτοξεύθηκε.

Έχει δηλώσει ότι θα μειώσει τους φόρους από την πρώτη μέρα στην εξουσία εάν πάρει την κορυφαία θέση: «Υπό την ηγεσία μου, θα άρχιζα να μειώνω τους φόρους από την πρώτη μέρα για να αναλάβω άμεσα μέτρα για να βοηθήσω τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής».

Το φαβορί «αουτσάιντερ» Πένι Μόρνοντ

Η υφυπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ η «συνέχεια του Μπόρις Τζόνσον» ή η «Τερέζα Μέι με πιο μακριά μαλλιά» όπως την έχουν περιγράψει «γνωρίζει πως έχει ο,τι πρέπει να έχει κανείς για να γίνει πρωθυπουργός» λένε οι οπαδοί της. Δημοφιλής στη βάση του κόμματος, είναι βουλευτής από το 2010 και κατάγεται από το Τόρκι του Ντέβον. Κόρη ενός πρώην αλεξιπτωτιστή,λέει ότι πήρε το όνομά της από το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Penelope. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Reading με πτυχίο φιλοσοφίας το 1995 προτού ασχοληθεί με τις δημόσιες σχέσεις.

Πριν γίνει βουλευτής, ήταν επικεφαλής της νεολαίας του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον πρώην Πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ. Εργάστηκε επίσης για λίγο ως επικεφαλής ξένου Τύπου για την προεδρική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους το 2000.

Το 2015, έγινε η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε υπουργός 'Αμυνας. Είναι έφεδρος του Βασιλικού Ναυτικού, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της. Το 2010, υπηρέτησε ως εν ενεργεία υπολοχαγός, στην παράκτια εγκατάσταση HMS King Alfred στο νησί Whale στο λιμάνι του Πόρτσμουθ.

Η υπέρμαχος του Brexit Σουέλα Μπράβερμαν

Η Σουέλα Μπράβερμαν, γεννημένη στην Γκόα, υπηρετεί ως γενική εισαγγελέας στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο. Η πρώην δικηγόρος ανήκει στη σκληρότερη πτέρυγα του Brexit των Τόρις και θέλει μια ξεκάθαρη ρήξη από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Στο βίντεο της καμπάνιας της, αναφέρεται επίσης στην προσωπική ιστορία της μητέρας της από τον Μαυρίκιο και του πατέρα της με καταγωγή από την Γκόα που μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Κένυα. «Αγαπούσαν τη Βρετανία. Τους έδωσε ελπίδα. Τους έδωσε ασφάλεια. Αυτή η χώρα τους έδωσε μια ευκαιρία. Νομίζω ότι η προσέγγισή μου στην πολιτική πραγματικά έχει να κάνει με το ιστορικό μου», λέει.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο ευρωπαϊκό και γαλλικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Στη συνέχεια συνέχισε να ειδικεύεται σε εμπορικές αντιδικίες και θέματα μεταναστευτικού δίκαιου.

Μπήκε στην πολιτική το 2005 αλλά εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2015. Τον Νοέμβριο του 2018 παραιτήθηκε από τον ρόλο της ως υπουργός Brexit. Στις 13 Φεβρουαρίου του 2020, διορίστηκε Γενική Εισαγγελέας για την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Είναι η δεύτερη γυναίκα Γενικός Εισαγγελέας και η πρώτη απο τους κόλπους των Τόρις.

Kέμι Μπάντενοκ

Η 42χρονη Μπάντενοκ εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια Saffron Walden, που θεωρείται «ασφαλής έδρα» για τους Τόρις από το 1922. Με την εκλογή της στο κοινοβούλιο το 2017, επαίνεσε το Ηνωμένο Βασίλειο που της έδωσε την ευκαιρία να ζήσει το «βρετανικό όνειρο».

Γεννήθηκε στο Λονδίνο, από γονείς Νιγηριανής καταγωγής και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Λάγος και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην επίσημη προεκλογική της ομιλία τόνισε την επιθυμία της για «ελεύθερες αγορές [και] περιορισμένη κυβέρνηση» και υποσχέθηκε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της θα «απέρριπτε τις προτεραιότητες του Twitter».

Λέει ότι η κοσμοθεωρία της διαμορφώθηκε από την εμπειρία της στη Νιγηρία, όπου οι γονείς της μετακόμισαν στο Λονδίνο, μετά τη γέννησή της, και μετά τις εμπειρίες της στην Αγγλία, στην οποία επέστρεψε σε ηλικία 16 ετών. Γεννημένη από δύο γιατρούς, είπε στην παρθενική της ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι βίωσε τη φτώχεια αλλά και τον ρατσισμό..