ΚΟΣΜΟΣ

Ντράγκι: Ο «σούπερ Μάριο» των ειδικών αποστολών - Ποιος ειναι ο κος «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ο Μάριο Ντράγκι
Ο Μάριο Ντράγκι
ΑΡ

Ο Μάριο Ντράγκι, ο «σούπερ Μάριο» της ιταλικής πολιτικής, καλείται για μία ακόμη φορά να σώσει τη γειτονική χώρα απο το πολιτικό και οικονομικό χάος. Αυτή τη φορά ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, o «γκουρού» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν φαίνεται διατεθειμένος να...βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Δέκα χρόνια μετά τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι «πως θα κάνει ο,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, η Ιταλία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με μία κρίση χρέους, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δυσκολεύεται αυτή τη φορά να λύσει τη δύσκολη εξίσωση.

Το Φεβρουάριο του 2021, ο Μάριο Ντράγκι, ο τραπεζίτης που έσωσε το ευρώ στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2012 έλαβε εντολή για το σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης . Στόχος του να σώσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης , σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους στη μεταπολεμική ιστορία της. Η μάλλον σε άλλη μία κρίσιμη περίοδο πολιτικής αστάθειας, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε τότε στο Ντράγκι την εντολή, με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας και την αποδοτική χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεκαεπτά μήνες μετά, ο Ντράγκι παραιτήθηκε, εν μέσω κυβερνητικής κρίσης, ο Ματαρέλα όμως αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτησή του. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γράφουν οτι αυτή τη φορά ο Ντράγκι είναι αποφασισμένος να αποχωρήσει από το προσκήνιο.

Ο άνθρωπος που «έσωσε» την ευρωζώνη

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2011-2019) ο κος «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» όπως έχει μείνει στην ιστορία από την περίφημη φράση με την οποία έσωσε την Ευρωζώνη από την κατάρρευση, καλείται για μία ακόμη φορά να επιστρατεύσει όλες του τις δεξιότητες.

Για πολλούς ο «Σούπερ Μάριο» ήταν η προφανής επιλογή για να αναλάβει το τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης σε μία περίοδο που η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με την κρίση του κορονοϊού, την οικονομική κατάρρευση και το πολιτικό χάος.

Πολιτική κρίση στη γειτονική ΙταλίαΑ.Ρ

To αδιέξοδο στην ταραγμένη πολιτική σκηνή της γείτονος δημιουργήθηκε μετά την παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε και την αδυναμία του να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να αποσύρει το κόμμα του Italia Viva από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε ένα πολιτικό δράμα που επαναλαμβάνεται ίδιο και απαράλλαχτο αυτές τις μέρες, με τα ίδια σχεδόν πρόσωπα σε άλλους ρόλους.

Η κυβέρνηση Ντράγκι κανονικά θα έμενε στην εξουσία, μέχρι την άνοιξη του 2023, οπότε θα διεξάγονταν στην Ιταλία οι προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές. Με φόντο τις νέες εξελίξεις, η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές για πολλοστή φορά στην ταραγμένη πολιτική της ιστορία. «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Χρειάζονται απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων» έλεγε τότε ο Μάριο Ντράγκι. Σήμερα η αισιοδοξία και η υπομονή του φαίνεται να έχουν στερέψει, λένε πολιτικοί αναλυτές.

Στον απόηχο του Brexit, το ευρωπαϊκό κατεστημένο παρακολουθεί με ανησυχία την ιταλική κοινή γνώμη που κάποτε έβλεπε την Ευρώπη ως απάντηση στα δεινά της Ιταλίας, αλλά πλέον θεωρεί την ΕΕ και το ευρώ ως μέρος του προβλήματος. Πιστός στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, ο τεχνοκράτης Ντράγκι επιχείρησε να πείσει τους Ιταλούς ότι τα προβλήματά τους είναι ενδογενή. Και κατάρτησε μια -εύθραυστη όπως αποδείχθηκε- κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας πολιτικούς και ανεξάρτητους τεχνοκράτες.

Ο «άσσος» που είχε στο μανίκι ο Ντράγκι, εκτός από την προσωπική του φήμη και τις διεθνείς του διασυνδέσεις είναι τα 200 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε η Ιταλία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης , ποσό που προσπάθησε να αξιοποιήσει όπως είχε πει με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές και την κοινωνική συνοχή. κατάφερε, ωστόσο, με τα «μαγικά» του να επιστρέψει τη χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά το 2021,

Το 2020, η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 9% καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην Ευρώπη, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των παρατεταμένων λοκντάουν. Ο Ντράγκι κατάφερε, ωστόσο, με τα «δημοσιονομικά μαγικά» του να επιστρέψει τη χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά το 2021.

Το δύσκολο παζλ της ιταλικής οικονομίας

Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα τελευταία 25 χρόνια αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες και πολιτικοί δεν κατάφεραν να λύσουν το δύσκολο παζλ της ιταλικής οικονομίας. Την τελευταία φορά που είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας τεχνοκράτης τα αποτελέσματα ήταν ανάμικτα. Ο Μάριο Μόντι, οικονομολόγος και πρώην αξιωματούχος της Ε.Ε, προκάλεσε επώδυνη δημοσιονομική λιτότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο 74χρονος Ντράγκι είδε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της 17μηνης πρωθυπουργίας του, κάτι που αναγνώρισε σε συνέντευξη Τύπου πριν από δύο μήνες.«Αυτό δείχνει ότι δεν είμαι ασπίδα απέναντι σε όλα τα γεγονότα. Είμαι άνθρωπος, έτσι έχουν τα πράγματα», είπε στους δημοσιογράφους.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ιταλία είναι αρκετά μεγάλη ώστε να συμπαρασύρει στην άβυσσο την υπόλοιπη περιφέρεια της ευρωζώνης, καθώς το δημόσιο χρέος των 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, είναι μεγαλύτερο από το συνολικό χρέος Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας και «πολύ μεγάλο για διάσωση».

Η ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου ειναι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την Ιταλία, καθώς θα διεξαχθεί συζήτηση στη βουλή και τη Γερουσία. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση ,ο Ντράγκι δεν φαίνεται να θέλει να το «ξανασκεφθεί» και να παραμείνει επικεφαλής του συνασπισμού.