ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά στην Πεντέλη: O ξένος τύπος για την πύρινη λαίλαπα στην Αττική

Oλονύχτια μάχη με τις φλόγες
Oλονύχτια μάχη με τις φλόγες
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται στην Πεντέλη αναφέρονται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εφημερίδες και τα μεγάλα δίκτυα του πλανήτη

Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην πυρκαγιά με τίτλο «Ανεξέλεγκτη φωτιά κοντά στην Αθήνα, απειλεί σπίτια».

«Πυρκαγιά που πυροδοτήθηκε από ισχυρούς ανέμους μαίνεται σε ορεινή περιοχή κοντά σε σπίτια στα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας την Τρίτη, με αποτέλεσμα οι αρχές να διατάξουν την εκκένωση τουλάχιστον δύο περιοχών» αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Βαριά σύννεφα σκούρου καπνού φάνηκαν να υψώνονται στον ουρανό πάνω από την περιοχή της Πεντέλης όπου ξέσπασε η φωτιά, περίπου 27 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, προσθέτει, δίνοντας ανταπόκριση για τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Αssociated Press «Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους αργά την Τρίτη καθώς πυρκαγιά απείλησε προάστια βορειοανατολικά της Αθήνας. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, προσπαθώντας να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία εντεινόταν από ισχυρές ριπές ανέμου» γράφει το πρακτορείο των ΗΠΑ.

Και συνεχίζει: «Αστυνομικοί και πυροσβέστες μετέφεραν τους ηλικιωμένους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους σε ασφαλή σημεία καθώς πλησίαζαν οι φλόγες. Τεράστια σύννεφα καπνού ήταν ορατά στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ελλάδα έχει γλιτώσει από τις συνθήκες καύσωνα που μαστίζουν σήμερα χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά οι πυροσβέστες λένε ότι οι συνθήκες ζέστης και ξηρασίας που επιμένουν για εβδομάδες καθώς και οι μακροπρόθεσμες αυξήσεις της θερμοκρασίας έχουν αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών».

ΒΒC : Το βρετανικό BBC αναφέρεται με τη σειρά του στην καταστροφική φωτιά στην Πεντέλη, την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζει καύσωνα και εκατοντάδες πύρινα μέτωπα, από τη Γαλλία μέχρι την Ισπανία.

«Στην Ελλάδα, μια πυρκαγιά που πυροδοτήθηκε από θυελλώδεις ανέμους μαίνεται στην ορεινή περιοχή της Πεντέλης, κοντά στην Αθήνα. Προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και ώθησε τις τοπικές αρχές να εκκενώσουν τουλάχιστον τέσσερις περιοχές και ένα νοσοκομείο.» γράφει.

La Presse: Φωτιά στο βορρά της Αθήνας οδηγεί στην εκκένωση 9 οικισμών, γράφει στον τίτλο της η γαλλόφωνη ψηφιακή εφημερίδα του Καναδά.

Φωτιά βόρεια της Αθήνας οδηγεί σε εκκένωση εννέα χωριών, σημειώνει. «Η ελληνική πολιτική προστασία ζήτησε την Τρίτη την εκκένωση εννέα χωριών και προαστίων στους πρόποδες του όρους Πεντέλη, βόρεια της Αθήνας, που απειλούνται από μεγάλη πυρκαγιά» αναφέρει

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα και ειδικά το νησί της Εύβοιας, κοντά στην Αθήνα, είχαν πληγεί από υψηλές θερμοκρασίες και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είχαν ρημάξει χιλιάδες στρέμματα και είχαν σκοτώσει τρεις ανθρώπους.

Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (MEPC), να στείλουν πυροσβέστες από πολλά κράτη μέλη ως προληπτικό μέτρο.

U.S. News & World Report: Στη φωτιά στην Πεντέλη αναφέρεται και το αμερικανικό UsNews.

«Οι αρχές διέταξαν την εκκένωση των περιοχών Ντράφι και Ανθούσα. Έχουν επίσης συμβουλεύσει τους κατοίκους σε κοντινές περιοχές να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα σπίτια τους, εάν τους δοθεί εντολή. H κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν στην Πεντέλη διακόπηκε» γράφει.

Πέρυσι, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν περίπου 300.000 στρέμματα (121.000 εκτάρια) δάσους και θαμνώνων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς η χώρα γνώρισε τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων 30 ετών