ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού - Πού οφείλεται

Έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Τουρκία
Έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Τουρκία
ΑΡ

Η έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Τουρκία αποδίδεται στην υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον

Ειδικοί αποδίδουν την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Τουρκία στην υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον. Ο Ταγιάρ Σασμάζ, καθηγητής δημόσιας υγείας στη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου της Μερσίνης, δήλωσε στο Νέα Κίνα ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία τον Ιούνιο εξαιτίας της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής, που εξαπλώνεται ταχύτερα και μολύνει γρηγορότερα, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.

Η BA.5, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει «παραλλαγή ανησυχίας», είναι πολύ πιο μολυσματική από άλλες, ωστόσο δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση, ούτε περισσότερους θανάτους, κατά τον ίδιο ειδικό.

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι την εβδομάδα από την 25η Ιουλίου ως την 1η Αυγούστου καταγράφηκαν 406.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 337 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι 365.000 και 157 αντίστοιχα την αμέσως προηγούμενη.

Επισήμως, η Τουρκία έχει καταγράψει σχεδόν 100.000 θανάτους επί συνόλου 15,8 εκατ. μολύνσεων. «Αυτή η ραγδαία αύξηση ήρθε πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν», τόνισε ο κ. Σασμάζ, προεξοφλώντας πως οι αριθμοί θα επιδεινωθούν από τον επόμενο μήνα, όταν ο καιρός θα ψυχράνει και περισσότερος κόσμος θα βρίσκεται σε κλειστούς χώρους.

Ο ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας (TTB) καλεί τελευταία την κυβέρνηση να επαναφέρει σε ισχύ τουλάχιστον κάποια μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Το ποσοστό του πληθυσμού που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις —τρίτη ή/και τέταρτη— των εμβολίων κατά της COVID-19 παραμένει χαμηλός στην Τουρκία, σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο, που συνέστησε πολίτες με παχυσαρκία, διαβήτη και καρκινοπαθείς να λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις. Γιατροί επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι υψηλότερης ηλικίας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ