ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον Vs Τζόνσον: Αντιπολίτευση απο τον πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού με... λύματα

Ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού, Στάνλεϊ Τζόνσον
Ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού, Στάνλεϊ Τζόνσον
ΑΡ

Ο πατέρας του  Βρετανού πρωθυπουργού Στάνλεϊ Τζόνσον κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση...του γιού του για τις ποσότητες λυμάτων που καταλήγουν στoν υδροφόρο ορίζοντα της χώρας

Η μειωμένη εποπτεία της ΕΕ μετά το Brexit άφησε το Ηνωμένο Βασίλειο «σε μια πολύ, πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση», προειδοποίησε ο πρώην ευρωβουλευτής και πατέρας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Ο Στάνλεϊ Τζόνσον κατηγόρησε την κυβέρνηση...του γιου του για τα αυξημένα επίπεδα λυμάτων που καταλήγουν ανεξέλεγκτα στον υδάτινο ορίζοντα της Βρετανίας.

Μιλώντας στην παρουσιάστρια του LBC Ρέιτσελ Τζόνσον, η οποία είναι κόρη του και αδερφή του πρωθυπουργού, ο 82χρονος πρώην Συντηρητικός ευρωβουλευτής είπε ότι το Brexit σημαίνει ότι η κυβέρνηση του γιου του Μπόρις Τζόνσον «μπόρεσε να μην πιέσει» για να σταματήσει η ρύπανση, όπως θα είχε κάνει αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούσε να είναι μέρος της ΕΕ.

Ο Στάνλει ΤζόνσονΑΡ

Οι υπουργοί δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για να σταματήσουν τη ρύπανση, καθώς υπήρξαν δεκάδες προειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα σε παραλίες και σημεία κολύμβησης μετά από μία έντονη βροχόπτωση που κατέκλυσε τα αποχετευτικά συστήματα, οδηγώντας τις εταιρείες ύδρευσης να απελευθερώσουν λύματα στο φυσικό περιβάλλον.

Τεράστια αύξηση λυμάτων σε ποτάμια και θάλασσες

Νέα στοιχεία από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος δείχνουν ότι υπήρξε 27πλάσια αύξηση των μη επεξεργασμένων λυμάτων σε ποτάμια και θάλασσες τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα στοιχεία, που συγκέντρωσαν οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί έδειξαν ότι ακατέργαστα λύματα έχουν διοχετευθεί στις πλωτές οδούς του Ηνωμένου Βασιλείου για συνολικά 9.427.355 ώρες από το 2016, ωθώντας το κόμμα του Κιρ Στάρμερ να προειδοποιήσει ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται δραστικά» υπό τους Συντηρητικούς.

Σε μια περαιτέρω αποκάλυψη την Κυριακή, η ανάλυση των δεδομένων της υπηρεσίας απο τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες διαπίστωσε ότι σχεδόν μία στις τέσσερις εκροές λυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρακολουθήθηκαν πέρυσι, καθώς 1.802 οθόνες εγκατεστημένες από εταιρείες ύδρευσης δεν λειτούργησαν τουλάχιστον για το 90% του χρόνου.

Ο πατέρας του πρωθυπουργού υπενθύμισε ότι «η Βρετανία ήταν γνωστή ως ο βρώμικος εταίρος της Ευρώπης» πριν από την ένταξή της το 1973 σε αυτό που σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησε ότι η έλλειψη στατιστικής μέτρησης της ποιότητας του νερού στις παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «μια συγκλονιστική κατάσταση».

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου «μεταμόρφωσαν την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε ολόκληρη την Ευρώπη» και το Ηνωμένο Βασίλειο «πραγματικά καθάρισε, είπε ο πρεσβύτερος Τζόνσον στο LBC το βράδυ της Κυριακής (21/8).

Η αντιπολίτευση στον Τζόνσον...από τον Τζόνσον

Και συνέχισε: «Ενώ μέρος από τη νομοθεσία της ΕΕ μεταφέρθηκε» και θα έπρεπε «θεωρητικά» να είναι σε ισχύ, «χωρίς την υποστήριξη που έδωσε το πλαίσιο της ΕΕ αντιμετωπίζουμε μια μακρά καθυστέρηση», είπε. «Μιλάω ιδιαίτερα για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να οδηγήσουν την κυβέρνηση στα δικαστήρια επειδή δεν επέμεινε να τηρηθούν αυτά τα πρότυπα», είπε ο 82χρονος.

Κι ενώ η κυρίαρχη κληρονομιά του γιου του στην πρωθυπουργία μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι η ολοκλήρωση του «διαζυγίου» με την ΕΕ, ο Στάνλεϊ Τζόνσον σημείωσε οτι αν και «τελειώσαμε με το Brexit», οι υπουργοί «χρειάζεται οπωσδήποτε να οικοδομήσουν μια νέα ένωση στο ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο».

«Φέρτε πίσω, για παράδειγμα, τις στατιστικές μετρήσεις», είπε. «Δεν έχουμε μετρήσει την ποιότητα του νερού στις παραλίες μας εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια. Είναι μια συγκλονιστική κατάσταση πραγμάτων». Ερωτηθείς από την κόρη του ποιος φταίει για την κατάσταση, απάντησε: «Θα έλεγα ότι πρέπει να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση που δεν πίεσε αυτό το θέμα όσο θα έπρεπε, και φυσικά απουσιάζε και η πίεση της ΕΕ, καταλαβαίνετε.

Στο περιβαλλοντικό της νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση προσπάθησε να προσθέσει μια τροπολογία που καλεί τις εταιρείες να κάνουν «προοδευτική μείωση» στην ποσότητα των λυμάτων που απορρίπτουν στις πλωτές οδούς, μετά από μια μακρά διαμάχη στη Βουλή των Λόρδων. Ωστόσο, η τελική τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία απέτυχε να ορίσει το ποσό της μείωσης που απαιτούσαν οι εταιρείες ύδρευσης, επικρίθηκε ως «πολιτικό τέχνασμα» που επιβάλλει ένα «ανούσιο» καθήκον στις εταιρείες.

«Έχουμε την τροπολογία τώρα… αλλά αυτό που θα ήθελα να δω είναι η Βρετανία να επιστρέψει – να μην επιστρέψει προφανώς στην ΕΕ – αλλά τουλάχιστον να επιστρέψει σε μια υπηρεσία που μας δίνει τα στατιστικά στοιχεία», είπε ο Τζόνσον. LBC. «Δεν είναι μόνο τα λύματα που πηγαίνουν στις θάλασσες και τα ποτάμια μας. Είναι όλα τα είδη των πραγμάτων. Και πρέπει να υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο διαχείρισης των υδάτων, κάτι που ρύθμιζαν οι οδηγίες της ΕΕ».

Την Κυριακή, η Ιndependent αποκάλυψε ότι κάθε εταιρεία λυμάτων στην Αγγλία και την Ουαλία απέτυχε στους στόχους της για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ή των λυμάτων, με τις 11 μεγαλύτερες εταιρείες που παρακολουθούνται από τη ρυθμιστική αρχή ύδρευσης Ofwat να αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις δεκάδων εκατομμυρίων λιρών.

Σχετικές ειδήσεις