ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Χτίζει οκτώ βίλες για αντιπερισπασμό - Θέλει να «μπερδέψει» τους δολοφόνους

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χτίζει διαρκώς νέες επαύλεις, καθώς φοβάται για τη ζωή του
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χτίζει διαρκώς νέες επαύλεις, καθώς φοβάται για τη ζωή του
ΑΡ

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χτίζει οκτώ νέες πολυτελείς επαύλεις για να μην ξέρουν πού να χτυπήσουν οι εχθροί που σχεδιάζουν τη δολοφονία του.

Οκτώ νέες επαύλεις έχει κατασκευάσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν στην «απαγορευμένη πόλη» στην καρδιά της Πιονγκγιάνγκ, δημιουργώντας μία πρόσθετη γραμμή άμυνας ενάντια σε πιθανές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Η παρανοϊκή τακτική έχει τις ρίζες της στην εποχή του Κιν Σι Χουάνγκ, τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, ο οποίος λέγεται ότι κοιμόταν σε διαφορετικό μέρος κάθε βράδυ για να αποφεύγει τις πιθανές απόπειρες κατά της ζωής του. Ο Κιμ πιστεύεται ότι έχει πολλές παρόμοιες κατοικίες σε όλη τη χώρα, τις οποίες οι βοηθοί του, ετοιμάζουν όταν ταξιδεύει.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες της Βόρειας Κορέας αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και τα τρόφιμα που είναι λιγοστά στην απομονωμένη ασιατική χώρα.

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν οκτώ νέα πολυτελή σπίτια που έχουν χτιστεί στο συγκρότημα Ch'angkwangsan ένα μυστικό κτήμα στην καρδιά της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας. Η μελέτη, από το North Korea Leadership Watch, εντόπισε επίσης ένα νέο κτίριο ασφαλείας και πολλά οικόπεδα για μελλοντικές επαύλεις.

Ο Μάικλ Μάντεν, ειδικός στην ελίτ της χώρας που διευθύνει το ιστολόγιο, είπε ότι ένας πιθανός λόγος για την κατασκευή ήταν να γίνει πιο δύσκολη η «επιχείρηση αποκεφαλισμού». «Μιλάμε για μια επίθεση έξω από τη χώρα με στόχο την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, μαζί με τη διοίκηση και τον έλεγχο των στρατιωτικών της μέσων.

Ο Κιμ φοβάται διαρκώς για τη ζωή του

Η πιο σημαντική δραστηριότητα σημειώθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας προσομοίωσαν μια τέτοια επίθεση και προκάλεσαν ταραχή στην Πιονγκγιάνγκ. Αυτός είναι ένας ακόμη γύρος στο κυνηγητό της γάτας με το ποντίκι που διαρκεί δεκαετίες, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας διαφεύγει τις τρέχουσες δορυφορικές απόψεις για το πού βρίσκεται.

Μερικές φορές περιλαμβάνει ταξίδια νωρίς το πρωί, υπόγειες εγκαταστάσεις ή αυτοκινητοπομπές δολώματα. Αν νομίζετε ότι είναι σε ένα σπίτι, μαντέψτε πάλι, μπορεί να είναι σε άλλο». Είναι μια παρανοϊκή τακτική που θυμίζει τον Κιν Σι Χουάνγκ, τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, ο οποίος λέγεται ότι κοιμόταν σε διαφορετικό μέρος κάθε βράδυ για να ξεφεύγει από τους δολοφόνους.

Οι νέες χλιδάτες κατοικίες βρίσκονται στην καρδιά της Πιονγκγιάνγκ. «Βρίσκονται απέναντι από τα κτίρια γραφείων των τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Αυτά τα τμήματα είναι από τους πιο ισχυρούς θεσμούς στην πολιτική κουλτούρα της Βόρειας Κορέας, καθώς εποπτεύουν το έργο των κυβερνητικών οργανώσεων, της ασφάλειας και των στρατιωτικών οργανώσεων.

«Το συγκρότημα Ch'angkwangsan είναι επίσης κοντά σε πολλούς χώρους όπου η ηγεσία της Βόρειας Κορέας διοργανώνει εθνικές εκδηλώσεις, καθώς και σε εστιατόρια της Πιονγκγιάνγκ». Επιπλέον, το συγκρότημα είναι άνετο και γνώριμο για τον «μεγάλο ηγέτη», καθώς έχει περάσει μέρος της παιδικής του ηλικίας στη μεγαλύτερη, κεντρική κατοικία του που χτίστηκε για τον πατέρα και προκάτοχό του, Κιμ Γιονγκ-ιλ.

«Κρύβεται» σε τουλάχιστον 13 κατοικίες σε όλη τη χώρα

Αυτό το πλήθος αρχοντικών δεν είναι το μόνο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν οι επίδοξοι δολοφόνοι, επειδή το Ch'angkwangsan Compund είναι μόνο ένα από τα πολλά παρόμοια κτήματα που διαθέτει ο δικτάτορας. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει περίπου 13 κατοικίες σε όλη τη χώρα»,λέει ο Μάντεν.

«Κάθε ένα από αυτά τα συγκροτήματα έχει κατοικίες για αυτόν και την οικογένειά του, καθώς και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και εστίασης. Και μετά, υπάρχουν μια σειρά από ξενώνες που κατοικούνται από άλλα μέλη της οικογένειας και στενούς βοηθούς.

«Όταν βλέπουμε εικόνες σαν αυτή και θαυμάζουμε πολυτελή σπίτια, υπάρχει ένας αρκετά περιορισμένος πληθυσμός που θα ζει σε αυτά». Οι επαύλεις θα μπορούσαν επίσης να είναι νέα σπίτια για τα μέλη της οικογένειάς του ή τα πεθερικά του. Θα μπορούσαν επίσης να στεγάσουν μέλη της ελίτ μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Οποιονδήποτε κι αν στεγάσουν, προσφέρουν ένα επίπεδο διαβίωσης που είναι ξένο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Κορέας, για τους οποίους ο ηλεκτρισμός, ακόμη και τα τρόφιμα είναι συχνά «είδος πολυτελείας»