ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινούν οι καταθέσεις επιζώντων από τις επιθέσεις του Μπρέιβικ

Ξεκινούν οι καταθέσεις επιζώντων από τις επιθέσεις του  Μπρέιβικ

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις στο νορβηγικό δικαστήριο των τραυματισμένων επιζώντων της επίθεσης του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Η Silja Kristianne Uteng, 21 ετών, δήλωσε ότι έπεσε στη θάλασσα προκειμένου να αποφύγει την επίθεση. Όπως είπε χαρακτηριστικά προτιμούσε να πνιγεί, από το να πεθάνει από σφαίρα. Κολύμπησε περισσότερα από 600 μέτρα, μέσα στην παγωμένη θάλασσα. Κάποια στιγμή είδε μία τρύπα στο μπουφάν της και τότε κατάλαβε ότι την είχε πυροβολήσει στο χέρι.

Ο Lars Groennestad, 20 ετών, αποκάλυψε ότι καλύφθηκε με χώμα προκειμένου να κρυφτεί. Δέχτηκε ωστόσο μία σφαίρα στον ώμο. Όπως είπε, το μόνο που θέλει είναι να τον δει στη φυλακή.

Η 20χρονη Frida Holm Skoglund, ζήτησε από το δικαστήριο να μην είναι παρών ο Μπρέιβικ όταν καταθέτει, καθώς της προκαλούσε μεγάλη νευρικότητα το να πρέπει να μιλήσει μπροστά στον άνθρωπο που προσπάθησε να τη σκοτώσει. Όταν ένας φίλος της, της είπε ότι είχε δεχθεί μία σφαίρα στο μηρό της, νόμιζε ότι επρόκειτο για αστείο, αλλά ένιωσε έναν οξύ πόνο και κατάλαβε ότι ήταν αλήθεια. Όπως είπε, τράβηξε τη σφαίρα και την πέταξε μακριά. Στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα και άρχισε να κολυμπά μακριά από την ακτή, ώσπου την έπιασε κρίση άσθματος.

Η Frida μάλιστα ήταν επικεφαλής μίας ομάδας με μικρότερα παιδιά. Τα τρία πιο μικρά σε ηλικία σκοτώθηκαν. Όταν ρωτήθηκε αν είχε κάποιο μήνυμα για τον Μπρέιβικ είπε "εμείς κερδίσαμε, αυτός έχασε".

Η 17χρονη Ane Kollen Evenmo, είπε ότι όταν είδε τον Μπρέιβικ ντυμένο με στολή αστυνομικού, νόμιζε ότι είχε καταφθάσει βοήθεια και άρχισε να του ζητά βοήθεια από τη βάρκα στην οποία βρίσκονταν. Ωστόσο, εκείνος άρχισε να πυροβολεί.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν καταθέσει επιζώντες που δεν είχαν υποστεί κάποιο τραυματισμό.

Η δικαστική απόφαση για την ποινή του Μπρέιβικ εξαρτάται από το αν θα θεωρηθεί παράφρων ή όχι.

Στην περίπτωση που θεωρηθεί ψυχικά υγιής μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 21 έτη κάθειρξη. Αν θεωρηθεί παράφρων θα κλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είναι παράφρων και δεν παύει να αναφέρει ότι η πράξη του είχε ιδεολογικά κίνητρα