ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Μπρέιβικ: Σώθηκε κρυμμένη κάτω από πτώματα

Δίκη Μπρέιβικ: Σώθηκε κρυμμένη κάτω από πτώματα

Την ώρα της σφαγής στο νησί Ουτόγια, ο Νορβηγός μακελάρης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, έβγαζε «πολεμικές ιαχές», κατέθεσε σήμερα μια 17χρονη που επέζησε, η οποία οφείλει τη σωτηρία της στα πτώματα που την κάλυπταν.

Κατά την 20ή ημέρα της δίκης του ακροδεξιού τρομοκράτη, η Ίνγκβιλντ Λέρεν Στένσρουντ διηγήθηκε ότι αφού χτυπήθηκε από σφαίρα στο μηρό και στον ώμο καθώς βρισκόταν στην καφετέρια της κατασκήνωσης στο νησί, προσποιήθηκε τη νεκρή, προστατευμένη από τα πτώματα των φίλων της που είχαν σκοτωθεί από τον Μπρέιβικ και την κάλυπταν.

Καθώς ο ήχος των πυροβολισμών απομακρυνόταν, η 17χρονη άκουσε «κάτι που έμοιαζε με πολεμικές ιαχές». «Άκουσα κραυγές, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγε», είπε.

Η νεαρή κοπέλα αρχικά πίστευε ότι ο Μπρέιβικ δεν ήταν μόνος του. «Νόμιζα ότι αυτοί (οι επιτιθέμενοι) αντάλλασσαν μηνύματα, αλλά όταν συνειδητοποίησα ότι ήταν μόνος του, νομίζω ότι η κραυγή ήταν πράγματι μια πολεμική ιαχή», κατέθεσε.

«Προσπάθησα να φτάσω στην πόρτα (της καφετέριας) πίσω από άλλους, οι οποίοι όταν πυροβολήθηκαν έπεσαν πάνω μου. Ένας ήταν πάνω στο στήθος μου», κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία θα συνεχιστεί ως τα μέσα Ιουνίου. «Πολλοί είχαν πυροβοληθεί και κείτονταν στο έδαφος». «Δίπλα μου (ένας άνδρας) έβηχε βγάζοντας αίμα», είπε.

Ο Μπρέιβικ βεβαιωνόταν ότι τα θύματά του ήταν νεκρά ρίχνοντας μια σφαίρα στα κεφάλια τους, προσέθεσε η Στένσρουντ.

Χρησιμοποίησε το κινητό ενός θύματος για να ειδοποιήσει την οικογένειά της, όμως δεν βρήκε τη δύναμη να απαντήσει στο ίδιο τηλέφωνο όταν αυτό χτύπησε με την ένδειξη «μαμά» στην οθόνη.