ΚΟΣΜΟΣ

Iαπωνία: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού

Άνδρας πυρπολήθηκε κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού
Άνδρας πυρπολήθηκε κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού
Α.Ρ

Ιαπωνία: Ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Τόκιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε κοντά στο γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Τόκιο σε μια προφανή διαμαρτυρία για τα σχέδια της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει κρατική κηδεία για τον πρώην ηγέτη Σίνζο Άμπε αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφεραν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Το δίκτυο TV Asahi είπε ότι ο άνδρας αυτοπυρπολήθηκε νωρίς την Τετάρτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα σε ολόκληρο το σώμα του, ενώ ένας αστυνομικός που προσπάθησε να σβήσει τις φλόγες, τραυματίστηκε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και άλλα μέσα ανέφεραν ότι η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο περίπου στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) μετά από αναφορές ότι ένας άνδρας «τυλίχθηκε στις φλόγες». Στο σημείο βρέθηκε μια επιστολή κατά της κρατικής κηδείας του Άμπε. Η αστυνομία, το γραφείο του πρωθυπουργού και το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αναφορές.

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, δολοφονήθηκε κατά την εκστρατεία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στις 8 Ιουλίου. Μια δημόσια κηδεία, με περίπου 6.000 άτομα από την Ιαπωνία και το εξωτερικό, θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι κρατικές κηδείες είναι σπάνιες στην Ιαπωνία και η απόφαση ήταν αμφιλεγόμενη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι απο τους μισούς πολίτες τάσσονται κατά της εκδήλωσης.

Η αντιπολίτευση συνδέεται εν μέρει με τις αυξανόμενες αποκαλύψεις των δεσμών μεταξύ του LDP και της αμφιλεγόμενης «Εκκλησίας της Ενοποίησης». Ο ύποπτος για το θάνατο του Άμπε είπε ότι η εν λόγω οργάνωση, την οποία φέρεται να υποστήριζε ο Άμπε, έκανε τη μητέρα του να χρεοκοπήσει.

Η «Εκκλησία της Ενοποίησης» ιδρύθηκε στη Νότια Κορέα τη δεκαετία του 1950 και το LDP νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι μια έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους 379 νομοθέτες της είχαν κάποια μορφή αλληλεπίδρασης με μια οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί λατρεία.

Ενώ η κοινή γνώμη ήταν υπέρ μιας κρατικής κηδείας τη στιγμή που ανακοινώθηκε, λίγο μετά τον θάνατο του Άμπε, στη συνέχεια η τάση αντιστράφηκε, πλήττοντας τη δημοτικότητα του σημερινού Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα. Μια δημοσκόπηση της Mainichi Daily που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο έδειξε την υποστήριξη του Kισίντα στο 29%, μειωμένη κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος Αυγούστου, ένα επίπεδο που σύμφωνα με τους αναλυτές δυσκολεύει έναν πρωθυπουργό να έχει αρκετή υποστήριξη για να εκτελέσει την ατζέντα του.

Ο Kισίντα έχει υπερασπιστεί την απόφασή του επανειλημμένα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων παραμένει αμετάπειστη, αμφισβητώντας επίσης την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια τόσο δαπανηρή τελετή σε μια περίοδο αυξανόμενης οικονομικής δυσφορίας για πολλούς πολίτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της, η κυβέρνηση αναμένει να δαπανήσει 11,5 εκατομμύρια δολάρια για την εκδήλωση στο Budokan του Τόκιο, έναν μεγάλο χώρο για συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε, είναι μεταξύ εκείνων που αναμένεται να παραστούν.

Ο Άμπε ήταν ο πιο γνωστός πολιτικός της Ιαπωνίας και παρέμεινε εξέχον δημόσιο πρόσωπο μετά την παραίτησή του για λόγους υγείας το 2020.