ΚΟΣΜΟΣ

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2022: Νικητής ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Παάμπο

O Σουηδός επιστήμονας Svante Pääbo τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής
O Σουηδός επιστήμονας Svante Pääbo τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής
Α.Ρ

Ο Σουηδός επιστήμονας Σβάντε Πάαμπο είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Ιατρικής, για τις ανακαλύψεις του σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη. 

Το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας απονεμήθηκε στον Σουηδό επιστήμονα Σβάντε Παάμπο -επικεφαλής του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία- για τις ανακαλύψεις του σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο Tόμας Πέρλμαν, γραμματέας της Επιτροπής Νόμπελ, ανακοίνωσε τον νικητή στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Ο Παάμπο πρωτοστάτησε στην έρευνα που συγκρίνει το γονιδίωμα του σύγχρονου ανθρώπου και των στενότερων εξαφανισμένων συγγενών μας, των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν, δείχνοντας ότι υπήρχε ανάμειξη μεταξύ των ειδών. Βραβεύθηκε «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη» ανακοίνωσε η επιτροπή.

Το βραβείο ιατρικής «εγκαινίασε» την εβδομάδα ανακοινώσεων για το βραβείο Νόμπελ. Αύριο Τρίτη (4/10) θα ανακοινωθεί το βραβείο φυσικής, ενώ ακολουθεί το Νόμπελ χημείας την Τετάρτη και λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης 2022 θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το βραβείο Οικονομικών στις 10 Οκτωβρίου.

Αποδέκτες του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής του περασμένου έτους ήταν οι David Julius και Ardem Patapoutian για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το πώς το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία και την αφή.

Τα βραβεία συνοδεύονται με χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (σχεδόν 900.000 δολάρια) και θα δοθούν στις 10 Δεκεμβρίου. Τα χρήματα προέρχονται από ένα κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1895.