ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Υπέγραψε το νόμο για την προσχώρηση των 4 περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τις συνθήκες ενοποίησης της Ρωσίας με τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια

Νωρίτερα οι συνθήκες είχαν υποστηριχθεί ομόφωνα από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενώ τη Δευτέρα (3/10) οι συμφωνίες επικυρώθηκα από την Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή αφού πιστοποιήθηκαν ως νόμιμες από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το Σαββατοκύριακο.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν από τον Πούτιν και τους αρχηγούς των τεσσάρων πρώην ουκρανικών περιοχών την Παρασκευή, αφού οι κάτοικοι των περιοχών υποστήριξαν -σύμφωνα με τη Μόσχα- την ιδέα της ένταξης στη Ρωσία κατά τη διάρκεια δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου.

Οι ψηφοφορίες απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από το Κίεβο και τους υποστηρικτές του στη Δύση, οι οποίοι έχουν ορκιστεί ότι δεν θα αποδεχτούν ποτέ τα αποτελέσματά τους και δεν θα αναγνωρίσουν την ένταξη των τεσσάρων περιοχών.

Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη την αποτυχία του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, με σκοπό να δοθεί στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους. Τα πρωτόκολλα, με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας, υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014.

Τον Φεβρουάριο του 2022, το Κρεμλίνο αναγνώρισε τις δημοκρατίες του Ντονμπάς ως ανεξάρτητα κράτη και απαίτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ σε κανένα δυτικό στρατιωτικό μπλοκ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη.