ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Η κυβέρνηση θα ζητήσει διεθνή στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση

Αϊτή: Η κυβέρνηση θα ζητήσει διεθνή στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση
AP Photo

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανέφερε εξάλλου ότι 19 χώρες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που συνεδριάζει στο Περού, εξέφρασαν από κοινού την αλληλεγγύη τους στην Αϊτή

Η Αϊτή αποφάσισε να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός του κυριότερου λιμανιού απ’ όπου εισάγονται καύσιμα, με αποτέλεσμα να παραλύσει η χώρα λόγω των ελλείψεων.

Συμμορίες που συνασπίστηκαν μεταξύ τους απέκλεισαν τον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό του Βαρέ τον περασμένο μήνα. Λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου και ντίζελ, έχουν σταματήσει οι συγκοινωνίες ενώ επιχειρήσεις και νοσοκομεία υπολειτουργούν. Το εμφιαλωμένο νερό σπανίζει επίσης, σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας, η εξάπλωση της οποίας μπορεί να ελεγχθεί μέσω του καθαρού νερού και των μέτρων υγιεινής.

«Αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο χθες το βράδυ (…) να ζητηθεί στρατιωτική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί αυτή η απίστευτη ανθρωπιστική κρίση», έγραψε σε μήνυμά του ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε και η εφημερίδα Miami Herald.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές από ποιες χώρες θα ζητηθεί βοήθεια. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λάβει επίσημο αίτημα από την αϊτινή κυβέρνηση, ανέφερε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίτς. «Τούτου λεχθέντος, ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση ασφαλείας στην Αϊτή, τις επιπτώσεις της στον αϊτινό λαό και τη δυνατότητά μας να κάνουμε τη δουλειά μας, ιδίως στον ανθρωπιστικό τομέα», πρόσθεσε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη. Την Πέμπτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν έγραψε στο Twitter ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στην υπόσχεσή της ότι «θα βοηθήσει την Αϊτή να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη δημοκρατική τάξη».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανέφερε εξάλλου ότι 19 χώρες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που συνεδριάζει στο Περού, εξέφρασαν από κοινού την αλληλεγγύη τους στην Αϊτή.

Διαβάστε επίσης:

Στα τέλη Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

Από σήμερα οι αιτήσεις για τις 2.260 θέσεις στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μετανάστευσης

Επίδομα μητρότητας: Από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα - Τα δικαιολογητικά και οι αιτήσεις