ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση: Οι επιπτώσεις της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας - Τι σημαίνει αυτό για την Ρωσία

Ανάλυση: Οι επιπτώσεις της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας - Τι σημαίνει αυτό για την Ρωσία
Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας
Getty

Κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες ημέρες, καθώς σύμφωνα με αναλυτές η Ρωσία θα «νιώσει υποχρεωμένη να απαντήσει» στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας, την οποία θεωρεί τρομοκρατικό χτύπημα. 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, καθώς τα επόμενα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα για την πορεία του πολέμου. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ρωσία και κυρίως ποια θα είναι η απάντηση του Πούτιν, είναι τα καίρια ερωτήματα.

Η γέφυρα σύμβολο, που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, εξερράγη το Σάββατο (8/10) αφήνοντας πίσω τρεις νεκρούς αλλά και αγωνία για την εξέλιξη του πολέμου. Ήταν ένα χτύπημα για τον Ρώσο πρόεδρο, το οποίο η Ουκρανία φαίνεται να απολαμβάνει.

Η αντίδραση αυτή έκανε την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να καταλήξει ότι «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών μαρτυρεί τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του». Προανήγγειλε, επίσης, την αποφασιστική απάντηση που φαίνεται πως σχεδιάζει η Μόσχα.

Σημείο καμπής η καταστροφή της γέφυρας;

Σύμφωνα με ανάλυση του Skynews, η καταστροφή της γέφυρας, θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής γιατί, από τη ρωσική σκοπιά, απαιτεί απάντηση. Χτυπήθηκε η Κριμαία, το μέρος που οι Ρώσοι έκαναν διακοπές κατά τη σοβιετική εποχή και ξανά, από το 2014. Κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά πολλών Ρώσων και γι' αυτό η προσάρτησή της ήταν τόσο δημοφιλής.

Επομένως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει να πάρει κάποιες αποφάσεις, καθώς αυτό το χτύπημα ίσως να σηματοδοτεί την πρόθεση της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία, η οποία εξακολουθεί να είναι μια μακρινή φιλοδοξία προς το παρόν.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Είναι ώρα να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ», έγραψε στο Twitter ο πιστός βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής!»

Αυτό ίσως να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να απαντήσει με έναν διαφορετικό και πιο δυσάρεστο τρόπο.

Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την Παρασκευή, με τα στρατεύματά του να έχουν «σημαντικά χαμηλές επιδόσεις», ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει σε πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα. Θα μπορούσε να αποφασίσει να βάλει στόχο το Κίεβο.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για αντίποινα

Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, η Μόσχα είχε στα σενάριά της το ενδεχόμενο στοχοποίησης της γέφυρας. Γι’ αυτό, ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είχε προειδοποιήσει για αντίποινα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες και ώρες, η Ρωσία θα νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί.

«Αμέσως μετά (την έκρηξη) πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς συνέβη μία ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια εν μέσω μιας σειράς από πρόσφατες ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και νότιο μέτωπο του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας», σημειώνει. Είχαν προηγηθεί οι πρόσφατες πυρηνικές απειλές του Πούτιν και η πανηγυρική υπογραφή των διαταγμάτων επικύρωσης της παράνομης προσάρτησης τεσσάρων περιοχών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια απάντηση στην έκρηξη δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά και σημαντική. Η γέφυρα είναι βασική γραμμή εφοδιασμού, όχι μόνο για τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κριμαία αλλά και για άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας. Η έκρηξη είχε άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους της Κριμαίας που έσπευσαν στα πρατήρια καυσίμων για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Παρότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι τροφοδοσίας της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της, η έκρηξη και η ζημιά στη γέφυρα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα μέρος που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν από τη Ρωσία ότι δεν υπήρχε πρόσβαση της Ουκρανίας. Κάτι τέτοιο όμως έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι τον Αύγουστο ώθησε τους Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας, σχηματίζοντας μάλιστα ουρά χιλιομέτρων στη γέφυρα. Επίσης, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν διακριτικά προχωρήσει σε αναδιάταξη.

Τον Απρίλιο ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προβεί σε απειλές. «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων».

Διαβάστε ακόμα:

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Τα επόμενα βήματα της Μόσχας και ο «γρίφος» της Ζαχάροβα

Κριμαία: «Μικρό το κακό» λένε οι Ρώσοι - Θα επαναλειτουργήσει το βράδυ η γέφυρα

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Η σημασία της για την πορεία του πολέμου και η ενδεχόμενη απάντηση

Σχετικές ειδήσεις