ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός εφιάλτης πίσω απο την κινεζική «έξοδο»; Εκρήξεις στο Κίεβο

Νέες εκρήξεις συγκλονίζουν το Κίεβο
Νέες εκρήξεις συγκλονίζουν το Κίεβο
Α.Ρ

Η Κίνα είπε στους πολίτες της στην Ουκρανία να εκκενώσουν αμέσως τη χώρα, ενισχύοντας τους φόβους ότι επίκειται πυρηνική επίθεση.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η κινεζική πρεσβεία στην Ουκρανία βοηθά στην οργάνωση της ξαφνικής φυγής. «Με την τρέχουσα ζοφερή κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και η Κινεζική Πρεσβεία στην Ουκρανία προτρέπουν τους Κινέζους πολίτες στη χώρα να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας και να εκκενώσουν», ανέφεραν οι Global Times.

Ξεχωριστές αναφορές λένε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία έκαναν επίσης την ίδια έκκληση σε δελτίο τύπου. «Όσοι βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία το συντομότερο δυνατό και να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία», ανέφερε ένας κινεζικός ιστότοπος. «Ζητείται από τα άτομα που οικειοθελώς εκκενώνουν και μεταφέρονται μόνοι τους να παρουσιαστούν στη διπλωματική αποστολή».

Νέες επιθέσεις στο Κίεβο

Η Ρωσία εν τω μεταξύ εξαπέλυσε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις στο Κίεβο νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Στο Telegram, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Βίταλι Κλίτσκο έγραψε: «Έκρηξη στην περιοχή Shevchenkiv - στο κέντρο της πρωτεύουσας. Όλες οι υπηρεσίες στη θέση τους. Λεπτομέρειες αργότερα. Ο αεροπορικός συναγερμός συνεχίζεται. Μείνετε σε καταφύγια!».

Η συνοικία Shevchenkivskiy είναι η ίδια περιοχή που επλήγη από πολλές εκρήξεις πριν από μια εβδομάδα, στις 10 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Boλοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μια «πολύ κρίσιμη» κατάσταση παραμένει στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, με τις «πιο δύσκολες» μάχες κοντά στην πόλη Μπαχμούτ. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει στους οκτώ μήνες.

Αξιωματούχοι υπέρ του Κρεμλίνου κατηγόρησαν την Κυριακή την Ουκρανία για μια επίθεση με ρουκέτα που έπληξε το γραφείο του δημάρχου στο Ντόνετσκ, μια πόλη που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικοί πυραύλοι έπληξαν μια πόλη κοντά στον πυρηνικό σταθμό Zαπορίζια, μεταξύ άλλων στόχων.

Περισσότεροι από 30 οικισμοί σε ολόκληρη την Ουκρανία έχουν πληγεί από ρωσικά πλήγματα την τελευταία ημέρα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Δύο σχολεία στη νότια περιοχή Zαπορίζια φέρεται να καταστράφηκαν από τα πλήγματα, τα οποία είχαν στόχο περιοχές αμάχων.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι ο εκτιμώμενος αριθμός των Ρώσων που σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου έφτασε τις 65.000. Η ενημέρωση της Κυριακής το πρωί από το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 300 τις τελευταίες 24 ώρες.

Eκατοντάδες νεκρά παιδιά

Στην Ουκρανία, 423 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι άλλα 810 παιδιά τραυματίστηκαν στη σύγκρουση και ότι ο μεγαλύτερος αριθμός παιδικών θυμάτων σημειώθηκε στις περιοχές του Ντόνετσκ, του Χάρκοβο και του Κιέβου.

Η Ουκρανία πέτυχε να διατηρήσει την ενεργειακή της σταθερότητα μετά τις ρωσικές επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα που στόχευσαν βασικά μέρη της υποδομής της, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ. Σε ανάρτηση στο Facebook, είπε ότι τις πρώτες τρεις ημέρες της εβδομάδας, η Ρωσία εξαπέλυσε έως και 130 επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά μη στρατιωτικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, Κίεβο.

Η Ρωσία είναι «πιθανώς ανίκανη να παράγει προηγμένα πυρομαχικά με τον ρυθμό που δαπανώνται», σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ και των συμμάχων πιστεύουν ότι το Ιράν συμφώνησε να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους και επιθετικά drones που προορίζονται για χρήση στην Ουκρανία. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι λίγο λιγότεροι από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες θα σταθμεύσουν στη Λευκορωσία ως μέρος μιας «περιφερειακής ομάδας» δυνάμεων για την προστασία των συνόρων της. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είπε ότι τα στρατεύματά του θα αναπτυχθούν με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα ως μέρος μιας «κοινής ομάδας», επικαλούμενος απειλές από την Ουκρανία και τη Δύση.

Ρώσοι στρατιώτες φέρεται να σκότωσαν τον Ουκρανό μαέστρο Γιούρι Κερπατένκο στο σπίτι του, αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συναυλία στην κατεχόμενη Χερσώνα. Η συναυλία «προοριζόταν να δείξει τη λεγόμενη «βελτίωση της ειρηνικής ζωής» στη Χερσώνα», ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού του Κιέβου σε δήλωση στη σελίδα του στο Facebook.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει «μαζικές, αναγκαστικές απελάσεις» Ουκρανών που «πιθανότατα ισοδυναμούν με μια εσκεμμένη εκστρατεία εθνοκάθαρσης». Στην τελευταία του αξιολόγηση για τη σύγκρουση, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σημειώνει ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι «παραδέχθηκαν ανοιχτά ότι έθεσαν παιδιά από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας για υιοθεσία σε ρωσικές οικογένειες».

Η φτώχεια στην Ουκρανία έχει δεκαπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Arup Banerji, περιφερειακός διευθυντής της τράπεζας για την Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές μακριά από την πρώτη γραμμή της σύγκρουσης έχουν περιπλέξει την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση.