ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Απεργίες και διαδηλώσεις απειλούν την κυβέρνηση Μακρόν

Διαδηλώσεις απειλούν την κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία
Διαδηλώσεις απειλούν την κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία
Α.Ρ

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να επεκταθούν οι διαδηλώσεις μετά την απεργία στο πετρέλαιο είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Οι πολίτες απαιτούν περισσότερη δράση κατά του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ενώ νέα γενική απεργία έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη (18/10)

Μετά από δύο εβδομάδες απεργιών για τα καύσιμα στη Γαλλία, το κίνημα διαμαρτυρίας στα διυλιστήρια πετρελαίου κινδυνεύει να εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας, με μία νέα βιομηχανική δράση να προγραμματίζεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η γαλλική αριστερή συμμαχία Nupes κάλεσε σε πορεία κατά του πληθωρισμού και της κλιματικής αλλαγής την Κυριακή, ενώ μια νέα γενική απεργία του δημόσιου τομέα που προγραμματίζεται για την Τρίτη (18/10) η οποία μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις μεταφορές σε ολόκληρη τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης.

Οι απεργίες των εργαζομένων στο πετρέλαιο έχουν οδηγήσει σε αναστάτωση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και σε μεγάλες ουρές στα πρατήρια πετρελαίου από την περασμένη εβδομάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Παρισιού και στη βόρεια Γαλλία. Ενώ τα πράγματα δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο φυσιολογικό παρά τις συμφωνίες με ορισμένα κορυφαία συνδικάτα, το κίνημα κινδυνεύει να εξαπλωθεί περαιτέρω, με συνεχείς εκκλήσεις για απεργίες σε άλλους τομείς.

Με τον υψηλό πληθωρισμό στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, η δυσαρέσκεια αυξάνεται μεταξύ των ψηφοφόρων και υπάρχουν φόβοι ότι η συνεχιζόμενη βιομηχανική δράση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επανάληψη των διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων». Τα αριστερά κόμματα, τα οποία σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές, ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την αντίθεση του κοινού στην κυβέρνηση σχετικά με την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης.

«Θα βιώσουμε μια εβδομάδα όπως καμία άλλη», είπε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ένας από τους ηγέτες της αριστερής συμμαχίας Nupes, στο πλήθος στο Παρίσι την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. «Όλα ενώνονται. Την ξεκινάμε με αυτή την πορεία», είπε.

«Δεν είναι η πορεία του Μελανσόν», είπε πριν από τη διαμαρτυρία, στο τηλεοπτικό κανάλι France 3. «Είναι μια πορεία ανθρώπων που πεινούν, κρυώνουν και θέλουν να πληρώνονται καλύτερα». Οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι 140.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία της Κυριακής, ενώ οι αρχές υπολόγισαν τον αριθμό σε 30.000, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όπως οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στην πυρηνική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αναμένεται επίσης να αποχωρήσουν την Τρίτη, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των γαλλικών συνδικάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εργάζεται σκληρά για να βρει μια λύση για τις απεργέις στα διυλιστήρια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τα πράγματα στην κανονικότητα. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί σύντομα.

Φόβοι για επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων

Οι απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια, που οδήγησαν σε ελλείψεις καυσίμων σε έως και το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων σε όλη τη Γαλλία, έχουν εγείρει φόβους για επανάληψη των διαδηλώσεων με τα «Κίτρινα Γιλέκα» που συγκλόνισαν τη Γαλλία το 2018 και το 2019. Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από έναν νέο κυβερνητικό φόρο για τη βενζίνη και το ντίζελ αλλά εξελίχθηκε σε μια γενικότερη διαμαρτυρία ενάντια στις γαλλικές ελίτ.

Μετά από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων που χαρακτηρίστηκαν από μια σκληρή αστυνομική καταστολή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει τον νέο φόρο. Ωστόσο, ο ερευνητής της OpinionWay, Μπρινό Ζαμπάρτ, λέει ότι οι παραλληλισμοί μεταξύ των εκτεταμένων διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» και της τρέχουσας αναταραχής είναι λίγο ατυχείς.

«[Η απεργία στα διυλιστήρια πετρελαίου] δεν είναι δημοφιλής, επειδή δημιουργεί προβλήματα και έχει μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό», είπε ο Ζανμπαρτ. «Οι απεργοί εργαζόμενοι είναι σε θέση να μπλοκάρουν τους πάντες για τα δικά τους συμφέροντα, δεν αγωνίζονται ενάντια σε μια αντιλαϊκή μεταρρύθμιση των συντάξεων ή της εκπαίδευσης, αλλά λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν τους δικούς τους μισθούς», είπε.

Οι απεργίες έχουν στριμώξει τη διοίκηση στους πετρελαϊκούς γίγαντες TotalEnergies και Esso-Exxon Mobil ενάντια στο προσωπικό που έχει αποκλείσει τις αποθήκες σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή, άρχισαν να εμφανίζονται ρήγματα στο κίνημα με ορισμένα συνδικάτα να συμφωνούν σε συμφωνία αύξησης των μισθών με την TotalEnergies.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε επίσης ότι είδε «ορισμένα σημάδια βελτιώσεων» με την επανεκκίνηση των παραδόσεων σε ορισμένες αποθήκες πετρελαίου. Ωστόσο, το συνδικάτο CGT, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία, λέει ότι θα συνεχίσει την απεργία. Σύμφωνα με τον Ζανμπαρτ, οι διαμαρτυρίες μπορεί να γίνουν πιο προκλητικές για την κυβέρνηση εάν επεκταθούν σε δημόσιους τομείς που επωφελούνται από ισχυρή δημόσια υποστήριξη, όπως οι δάσκαλοι ή το έργο υγείας

Σύμφωνα με τον Ζανμπάρτ, οι διαμαρτυρίες μπορεί να γίνουν πιο «επικίνδυνες» για την κυβέρνηση εάν εξαπλωθούν σε δημόσιους τομείς που επωφελούνται από την ισχυρή δημόσια υποστήριξη, όπως οι δάσκαλοι ή οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

«Υπάρχουν πολλές εντάσεις μεταξύ των δασκάλων. Δυσκολία στην πρόσληψη νέων δασκάλων, δυσκολία στην πλήρωση θέσεων στο Παρίσι, αύξηση μισθών… Υπάρχει ένα ήσυχο κίνημα αποχώρησης μεταξύ των δασκάλων, οπότε είναι δύσκολο να πει κανείς αν θα συμμετάσχουν σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στους δρόμους», είπε.

Η κυβέρνηση Μακρόν θα παρακολουθεί στενά τις αλλαγές στην κοινή γνώμη καθώς ετοιμάζεται να προωθήσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμισή του στις γαλλικές συντάξεις ήδη από αυτό το φθινόπωρο.