ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στο Ιράν: Αγνοείται αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ

Aγνοειται η Ελνάζ Ρεκάμπι, αθλήτρια της αναρρίχησης από το Ιράν
Aγνοειται η Ελνάζ Ρεκάμπι, αθλήτρια της αναρρίχησης από το Ιράν
Ιnstagram

Ιράν: Η αθλήτρια της αναρρίχησης Ελνάζ Ρεκάμπι που είχε αγωνιστεί σε διεθνή διοργάνωση χωρίς να φορά χιτζαμπ, εξαφανίστηκε, ανέφερε το BBC Persian.

Η Ελνάζ Ρεκάμπι αγωνίστηκε χωρίς την υποχρεωτική μαντίλα του καθεστώτος στο Ασιατικό Πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Αναρρίχησης στη Σεούλ. Έκτοτε το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο της 33χρονης Ιρανής κατασχέθηκαν και παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται.

Όταν οι αναρριχητές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου, αυτό είναι συνήθως από χιονοστιβάδες, κακές καιρικές συνθήκες ή απλώς μια απροσδόκητη πτώση. Για την Ιρανή Ελνάζ Ρεκάμπι, ο πιο σημαντικός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι η κυβέρνησή της, γράφουν τα διεθνή Μέσα.

Η Ρεκάμπι αγωνίστηκε σε αγώνα αναρρίχησης στη Νότια Κορέα (16/10) χωρίς να καλύψει τα μαλλιά της. Σήμερα, η Ράνα Ραχιμπούρ, η επικεφαλής παρουσιάστρια της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC για το Ιράν, ανέφερε ότι η αθλήτρια είχε εξαφανιστεί.

Αργότερα ανέφερε ότι η ιρανική ομάδα διέμενε στο Seoul Garden Hotel. Ο διευθυντής είπε στο πρακτορείο ότι η ομάδα έκανε check out από το ξενοδοχείο «νωρίτερα σήμερα». Εν τω μεταξύ, μια άλλη πηγή είπε στο BBC ότι το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο της Ελνάζ «κατασχέθηκαν», είπε.

Η «παράβαση» της Ρεκάμπι

Η επιλογή να μην φορούν χιτζάμπ δημοσίως αποτελεί σοβαρό αδίκημα για τις γυναίκες στο Ιράν, το οποίο απαιτεί να φορούν τις παραδοσιακές μαντίλες από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Το αυταρχικό καθεστώς της χώρας επιβάλλει τη νομοθεσία ακόμη και για τις αθλήτριες που αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Η Ρεκάμπι είναι μια από τις πρώτες γυναίκες που αψήφησαν αυτόν τον νόμο. Η συμβολική της χειρονομία σημειώνεται κατά τη διάρκεια των οργισμένων μαζικών διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών.

Τον περασμένο μήνα, μια 22χρονη ονόματι Mαχσα Αμίνι πέθανε υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθών» της χώρας, αφού τη συνέλαβαν καθώς δεν φορούσε σωστά χιτζάμπ της. Ο θάνατός της πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων, κυρίως μεταξύ νεαρών Ιρανών που ζητούν «επανάσταση» για τον τερματισμό του θεοκρατικού καθεστώτος.

Ως αποτέλεσμα, η 33χρονη Ρεκαμπί συγκέντρωσε αμέσως επαίνους από ακτιβιστές και δημοσιογράφους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που είναι συνηθισμένο για όλες σχεδόν τις χώρες, μια αθλήτρια με το ντύσιμο του αθλήματός της, είναι μια απίστευτη στιγμή για τους Ιρανούς καθώς οι γυναίκες αναγκάζονται να καλύπτονται για 43 χρόνια ακόμα και όταν αγωνίζονται εκτός Ιράν», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC, Bahman Kalbasi.

Ενώ η χειρονομία της Ρεκάμπι έλαβε μεγάλη υποστήριξη από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους νεαρούς Ιρανούς, όλα δείχνουν οτι κινδυνεύει η ασφάλειά της. Η ορειβάτισσα έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς για τους ακτιβιστές, οι οποίοι δημιούργησαν αφίσες με το πρόσωπό της.

Το 2019, η Ιρανή πυγμάχος Sadaf Khadem αγωνίστηκε στη Γαλλία που της ζήτησε να αφαιρέσει το χιτζάμπ. Πριν επιστρέψει στο Ιράν, είχε ήδη δεχτεί απειλές θανάτου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μείνει στη Γαλλία. Κατέληξε να μείνει στη χώρα και άρχισε να μιλά δημόσια για την πολιτική της χώρας μόνο μετά τον θάνατο της Αμίνι τον Σεπτέμβριο.

«Ποτέ δεν απάντησα σε ερωτήσεις [ΜΜΕ] γιατί θα έβαζα την οικογένειά μου σε κίνδυνο καθώς ζουν ακόμα στο Ιράν», είπε στο Arab News τη Δευτέρα.