ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πώς αλλάζει μορφή ο πόλεμος - Τα drone, η Δύση και το Ιράν

Κατεστραμμένο κτήριο μετά από επίθεση με drone
Κατεστραμμένο κτήριο μετά από επίθεση με drone
Α.Ρ

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη πλήττουν μη στρατιωτικούς στόχους. Η  Δύση καταδικάζει την εμπλοκή της Τεχεράνης, ο νέος διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία διαμηνύει οτι «οι Ρώσοι θα εξαφανίσουν την Ουκρανία» και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ λέει οτι ο «μεταψυχροπολεμικός κόσμος τελείωσε»

Νέες επιθέσεις σημειώνονται σήμερα το πρωί (18/10) σε πόλεις της Ουκρανίας, καθώς η Δύση καταδικάζει τη συνεργασία Ιράν-Ρωσίας, μετά τα πολλαπλά χτυπήματα με ιρανικής κατασκευής «drone καμικάζι».

Ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην πόλη λιμάνι Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, όπου νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν τρεις εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Ο πύραυλος κατέστρεψε εντελώς μία πτέρυγα του κτηρίου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Μικολάιφ, δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα. Πυροσβέστες ανέσυραν το πτώμα ενός άνδρα από τα ερείπια, σημείωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο υπόγειο λίγο προτού πέσει ο πύραυλος. Ένας ένοικος δήλωσε ότι ο νεκρός βρισκόταν στο υπόγειο της πτέρυγας που κατέρρευσε όταν επλήγη από τον πύραυλο.

Τοπικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο S 300. Ο επικεφαλής της περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Χαρκόβου ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία εξαπολύει χτυπήματα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή. Διέταξε τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια: «Προσοχή, κάτοικοι του Χαρκόβου και της περιοχής: οι Ρώσοι κατακτητές χτυπούν. Μείνετε σε καταφύγια!».

Νωρίτερα είχαν αναφερθεί εκρήξεις στο Κρίβι Ριχ της κεντρικής Ουκρανίας. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Ολεξάντρ Βιλκούλ μόλις ανάρτησε στο Telegram επιβεβαιώνοντας μια έκρηξη στην πόλη καταγωγής του Zελένσκι.« Γύρω στις 06:30 το πρωί οι κατοχικές-τρομοκρατικές δυνάμεις έπληξαν το βόρειο τμήμα του Κρίβι Ριχ. Όσο για τις συνέπειες των εκρήξεων, δεν θα σχολιάσω ακόμη την κατάσταση. Η αγωνία συνεχίζεται. Είναι δυνατές επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, μείνετε σε καταφύγια κατά τη διάρκεια αεροπορικού συναγερμού».

Drones ιρανικής κατασκευήςFT

Τη Δευτέρα το Κίεβο χτυπήθηκε από τα λεγόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» τα οποία εξαπέλυσε η Ρωσία, αλλά πιστεύεται ότι είναι ιρανικής κατασκευής, με τις ΗΠΑ. Τα φθηνά αλλά εξελιγμένα όπλα βοηθούν το Κρεμλίνο να επικεντρωθεί εκ νέου στις επιθέσεις σε πόλεις και βασικές υποδομές. Τα drones ξένης κατασκευής είναι χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία. Πρώτον, το Κίεβο ανέπτυξε τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar με καταστροφικά αποτελέσματα κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Μετά την επίθεση της 8ης Οκτωβρίου στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας, αξιωματούχοι της Ουκρανίας και της δυτικής άμυνας λένε ότι η Μόσχα στρέφεται όλο και περισσότερο σε ιρανικά drones «καμικάζι», όπως το Shahed-136, για να εξαφανίσει ουκρανικούς στόχους.

Η Ουκρανία ζητάει πλέον επιτακτικά από τους συμμάχους να στείλουν πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσουν τις πόλεις και τις βασικές υποδομές της. «Αυτά τα ιρανικά drones είναι ουσιαστικά φθηνοί πύραυλοι κρουζ με μεγάλο βεληνεκές και καλή ακρίβεια. Αν και είναι πιο εύκολο να καταρριφθούν, είναι τόσο φθηνά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά για να συντρίψετε τις αεροπορικές άμυνες», δήλωσε ο Τζέρεμι Μπίνι, ειδικός στη Μέση Ανατολή στην Janes, μια εταιρεία αμυντικών πληροφοριών.

Το Ιράν, το οποίο διαθέτει το μεγαλύτερο πυραυλικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, έχει ήδη παράσχει στη Ρωσία εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 136, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Zελένσκι είπε ότι η Ρωσία είχε παραγγείλει 2.400 ακόμη από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα σε μεγάλο βαθμό από εξαρτήματα εκτός ραφιού, μπορούν να προγραμματιστούν να πετούν αυτόματα προς ένα σύνολο συντεταγμένων GPS και να φέρουν μια βαριά κεφαλή 30 κιλών. Το Ιράν επανέλαβε τη Δευτέρα την άρνησή του ότι προμηθεύει drones στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει τη χρήση UAV αλλά είπε ότι χρησιμοποιεί όπλα ακριβείας για να χτυπήσει τους στόχους του.

Η ευκολία χρήσης των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και το σχετικά χαμηλό κόστος των περίπου 20.000 δολαρίων το τεμάχιο, σε σύγκριση με περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια για έναν πύραυλο κρουζ, σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σμήνη. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό για τα περιορισμένα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας να τα σταματήσουν. Μαζί με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-6 μεγαλύτερης εμβέλειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιδρομές πίσω από τις εχθρικές γραμμές και να σπείρουν φόβο στον άμαχο πληθυσμό.

«Μόνο ένα drone χρειάζεται να περάσει από την αεράμυνα για να χτυπήσει τον στόχο», είπε ο Binnie, ο οποίος εκτιμά ότι το Ιράν έχει κατασκευάσει αρκετές εκατοντάδες από τα drones Shahed-136 και εξακολουθεί να έχει άφθονα αποθέματα. Ο στρατός της Ουκρανίας είπε ότι είχε καταστρέψει 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το απόγευμα της Κυριακής, περίπου το 85% του αριθμού που εκτοξεύτηκε.

Ωστόσο, η σοβαρότητα της κατάστασης αντικατοπτρίζεται στο πώς οι επιθέσεις έχουν αφανίσει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής υποδομής της χώρας. Η Τεχεράνη φέρεται επίσης να αποστέλλει στη Μόσχα βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Fateh-100 και Zolfaghar, σύμφωνα με την Washington Post.

Η συμμαχία Μόσχας-Τεχεράνης

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η χρήση ιρανικών οπλισμών από τη Ρωσία έδειξε την εξάντληση του δικού της αποθέματος όπλων ακριβείας. Την περασμένη εβδομάδα, ο κορυφαίος Βρετανός κατάσκοπος Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κυβερνοχώρου GCHQ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται σε «απελπιστική» θέση.

Στο πεδίο της μάχης, αυτές οι ελλείψεις φαίνονται στην αυξημένη πρόσφατη χρήση των ρωσικών δυνάμεων σε πυραύλους εδάφους-αέρος και κατά πλοίων για την εξάλειψη χερσαίων στόχων. Ο Ρώσος συνταγματάρχης Iγκόρ Ιστσούκ είπε πρόσφατα στο πρακτορείο ειδήσεων TASS της χώρας ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές όπλων της χώρας «δεν μπορούν να ανταποκριθούν» στις τεχνικές απαιτήσεις του στρατού για drone λόγω έλλειψης εξαρτημάτων.

Για να αναπληρώσει τα αποθέματα πυραύλων της, η Ρωσία στράφηκε στο Ιράν, το οποίο επισκέφθηκε ο Πούτιν τον Ιούλιο. Η Κίνα ήταν μια άλλη πιθανότητα, αλλά το Πεκίνο μάλλον ανησυχούσε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσει βαριές κυρώσεις και μια πολύ ισχυρή απάντηση των ΗΠΑ εάν μετέφερε αυτό το είδος στρατιωτικής τεχνολογίας [στη Ρωσία] λένε αναλυτές.

Το Ιράν, αντίθετα, όχι μόνο μπόρεσε να κατασκευάσει τη δική του σειρά UAV, το κάνει για δεκαετίες και ενώ βρίσκεται υπό σημαντικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Το Ιράν έχει μακρύ ιστορικό στρατιωτικών επιχειρήσεων με drone και πυραύλους. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Τεχεράνη για το χτύπημα του Σεπτέμβρη του 2019 που κατέστρεψε το ήμισυ της παραγωγής αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας πολιτικός αναλυτής με έδρα την Τεχεράνη πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις ανάγκασαν την Ισλαμική Δημοκρατία να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη λιγότερο εξελιγμένων όπλων, όπως τα drones. Το Ιράν και η Ρωσία έχουν επίσης εδώ και καιρό συνεργαστεί στρατιωτικά, παρεμβαίνοντας και οι δύο στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015 για να μετατρέψουν τη σύγκρουση προς όφελος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ακόμα κι έτσι, το Ιράν δεν έχει άμεση ανάμειξη στη σύγκρουση της Ουκρανίας, δήλωσε ο Emile Hokayem, ανώτερος συνεργάτης για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής στο think-tank του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο. Η Τεχεράνη δεν πρόσφερε σαφή υποστήριξη για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Ρωσία στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αλλά οι αναλυτές είπαν ότι, εκτός από τις ευπρόσδεκτες πληρωμές που θα έπαιρνε η Τεχεράνη για την προμήθεια όπλων, η βαθύτερη συνεργασία με τη Μόσχα θα μπορούσε τώρα να εξασφαλίσει πρόσβαση στο Ιράν σε αμυντικές τεχνολογίες όπως τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35. Το γεγονός ότι τα όπλα της θα δοκιμαστούν ενάντια στα δυτικά αμυντικά συστήματα στην Ουκρανία ήταν επίσης μια νίκη προπαγάνδας που θα μπορούσε να ενισχύσει τις πωλήσεις όπλων.

«Το Ιράν μπορεί να ελπίζει να αποκτήσει πράγματα όπως μαχητικά αεροσκάφη ή ίσως θέλει να ανταλλάξει drones με σιτάρι», είπε ο αναλυτής με έδρα την Τεχεράνη. «Όποιος κι αν είναι [ο λόγος], αυτή είναι μια ευκαιρία για το Ιράν».

ΗΠΑ: Tα ιρανικά drones παραβιάζουν τις κυρώσεις

Οι ΗΠΑ συμφωνούν με την εκτίμηση της Γαλλίας και της Βρετανίας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φέρεται να παρείχε το Ιράν στη Ρωσία, παραβιάζουν το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό το ψήφισμα, που συνδέεται με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, απαγορεύει τις ιρανικές μεταφορές ορισμένων στρατιωτικών τεχνολογιών. Η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει τα drones - ή τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) - ως ιρανικά όπλα Shahed-136. Ονομάζονται «drones καμικάζι» από τους Ιάπωνες πιλότους μαχητικών που πραγματοποιούσαν αποστολές αυτοκτονίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα UAV που μεταφέρθηκαν από το Ιράν στη Ρωσία και χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι μεταξύ των όπλων που θα παρέμεναν σε εμπάργκο βάσει του 2231», δήλωσε ο Βεντάντ Πατέλ του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ιράν αρνείται ότι τα προμήθευσε στη Ρωσία, αλλά ο Πατέλ είπε ότι οι ΗΠΑ «εξέθεσαν δημόσια ότι η Ρωσία έλαβε drones από το Ιράν, ότι αυτό ήταν μέρος του σχεδίου της Ρωσίας να εισάγει εκατοντάδες ιρανικά UAV διαφόρων τύπων». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «εκτεταμένες αποδείξεις» για τη χρήση τους από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Σημαντικές υποδομές επλήγησαν τη Δευτέρα στις περιφέρειες Κίεβο, Ντνίπρο και Σούμι της Ουκρανίας, με διακοπή ρεύματος σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κιέβου. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν - τέσσερις στο Κίεβο και τέσσερις στο Σούμι. Οι ΗΠΑ είπαν ότι «θα θεωρήσουν [τη Ρωσία] υπεύθυνη για τα εγκλήματά της πολέμου».

Ο Πατέλ είπε ότι η εμβάθυνση της συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν είναι κάτι που όλος ο κόσμος πρέπει να δει ως απειλή. Η Ρωσία και το Ιράν έχουν παράσχει βασική στρατιωτική υποστήριξη στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις» πρόσθεσε.

Μπλίνκεν: «O μεταψυχροπολεμικός κόσμος τελείωσε»

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τερμάτισε τον «μεταψυχροπολεμικό κόσμο». Ο Μπλίνκεν συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που θα καθόριζε τον ανταγωνισμό μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων τώρα ήταν η τεχνολογία.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Ο κόσμος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έφτασε στο τέλος του και υπάρχει ένας έντονος ανταγωνισμός σε εξέλιξη για να διαμορφωθεί αυτό που θα ακολουθήσει. Και στην καρδιά αυτού του ανταγωνισμού βρίσκεται η τεχνολογία. Η τεχνολογία θα ανανεώσει με πολλούς τρόπους τις οικονομίες μας. Θα μεταρρυθμίσει τους στρατούς μας. Θα αναδιαμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Και επομένως είναι βαθιά πηγή εθνικής δύναμης

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία, είπε ότι ήταν «σημάδι αυξημένης απόγνωσης»: «Βλέπουμε αυτά τα drones. Τι κάνουν; Επιτίθενται σε πολίτες. Επιτίθενται σε κρίσιμες υποδομές όπως εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, νοσοκομεία, πράγματα που χρειάζονται οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή και δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι.

Και είναι ένα σημάδι αυξημένης απόγνωσης από τη Ρωσία, αλλά είναι επίσης ένα σημάδι των επιπέδων στα οποία θα σκύψουν και που έχουμε δει επανειλημμένα όταν πρόκειται να στοχεύσουμε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν έναντι αυτής της επιθετικότητας, ακόμη και όταν απωθούν τους Ρώσους πίσω από το έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία»

13 οι νεκροί απο τη συντριβή του ρωσικού μαχητικού

Ο αριθμός των νεκρών από ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη σε κτήριο κατοικιών λίγο μετά την απογείωσή του κοντά στα σύνορα την Ουκρανία ανέβηκε στους 13, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο.

Βίντεο και φωτογραφίες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα έδειξαν ένα κτήριο κατοικιών τυλιγμένο στις φλόγες στο Yeysk, ένα λιμάνι και θέρετρο στη Ρωσία, που βρίσκεται νότια της Μαριούπολης, απέναντι από την Αζοφική Θάλασσα.

Το στρατιωτικό κανάλι ειδήσεων Zvezda δημοσίευσε βίντεο που φαίνεται να δείχνει εκρήξεις στο υπερηχητικό μαχητικό-βομβαρδιστικό μέσου βεληνεκούς Sukhoi Su-34 καθώς έπεφτε προς τα διαμερίσματα. Τα ρωσικά πρακτορεία ανέφεραν ότι οι πιλότοι εκτινάχθηκαν απο το τζετ αφού ο κινητήρας του πήρε φωτιά κατά την απογείωση.

Σχετικές ειδήσεις:

Ρωσία: Η στιγμή που μαχητικό αεροσκάφος πέφτει σε πολυώροφο κτήριο

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητάει περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα

Μεντβέντεφ προς Ισραήλ: «Μην παραδώσετε όπλα στην Ουκρανία»