ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι πολίτες ενημερώθηκαν για διακοπές ρεύματος από τον Γενάρη

Βρετανία: Οι πολίτες ενημερώθηκαν για διακοπές ρεύματος από τον Γενάρη
Tα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη Βρετανία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τρίωρες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.
Photo by James Chance/Getty Images

Ενεργειακή κρίση: «Ο χειμώνας έρχεται» στην Ευρώπη που ετοιμάζεται να ζήσει μία από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της - Οι Βρετανοί ενημερώθηκαν ότι το σενάριο των διακοπών ρεύματος από τον ερχόμενο Ιανουάριο είναι πολύ πιθανό.

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας μελετά η Μεγάλη Βρετανία και όπως έγινε γνωστό από επίσημα χείλη έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο των διακοπών ρεύματος τους χειμερινούς μήνες.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη Βρετανία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τρίωρες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εάν τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντληθούν, ανέφερε ο επικεφαλής του National Grid.

Το δημοσίευμα της Daily Mail.

Ο διευθύνων σύμβουλος John Pettigrew είπε ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει το μέτρο των κυλιόμενων διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, διευκρινίζοντας ότι οι διακοπές ρεύματος θα λαμβάνουν χώρα σε «πραγματικά, πολύ κρύες ημέρες» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εάν η Βρετανία αποτύχει να εξασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό φυσικού αερίου από την Ευρώπη.

Μιλώντας στη Σύνοδο για την Ενεργειακή Μετάβαση των Financial Times, ο Pettigrew προειδοποίησε ότι οι βρετανικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, οι οποίοι παράγουν μεγάλο μέρος της ισχύος της χώρας, αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη καυσίμων.

Η προειδοποίηση του Pettigrew απηχούσε εκείνη του Εθνικού Διαχειριστή Ηλεκτρικού Συστήματος του Εθνικού Δικτύου (ESO), ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προγραμματισμένες τρίωρες διακοπές ρεύματος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο δεν θα καταρρεύσει.

Ο κίνδυνος black out στην Αγγλία φέρνει στο μυαλό των Βρετανών την δεκαετία του 1970 όταν οι απεργίες των ανθρακωρύχων και των εργαζομένων σιδηροδρόμων ανάγκασαν την κυβέρνηση του Τεντ Χιθ να εισαγάγει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem είπε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όπου είναι δυνατόν, αυτόν τον χειμώνα για να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους και στη μείωση του κινδύνου διακοπής ρεύματος.

Εν τω μεταξύ, το National Grid δημιουργεί ένα πρόγραμμα που θα επιδοτεί τα νοικοκυριά και εταιρείες για τη μείωση της ζήτησης τους σε περιόδους περιορισμένης προσφοράς.

Οι προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας ανά χώρα

Η Δανία προτείνει κουβέρτες, ζακέτες και μπλούζες στους υπαλλήλους, ενώ η Γερμανία προτείνει βρεγμένα πανιά για τοπικές πλύσεις αντί για ντους, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός της Βάδης Βυτεμβέργης. Το ζεστό νερό θα είναι πλέον είδος πολυτελείας σε επιχειρήσεις και τράπεζες. Βρεγμένα πανιά για τοπικές πλύσεις αντί για ντους και διακοπή ζεστού νερού σε επιχειρήσεις και τράπεζες.

Στη Γαλλία, ο Πύργος του Άιφελ θα σβήνει νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, ενώ γίνονται εισηγήσεις να κλείνουν τα router όταν δε χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, υπάρχει σύσταση να κλείνουν τα router του wifi. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι είναι πρόθυμοι να κάνουν οικονομία από την στιγμή που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους παρέχει οικονομική βοήθεια.

Στην Ισπανία συζητείται η εφαρμογή αυστηρής οδηγία για τοποθέτηση αυτόματης πόρτας στα καταστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας. Την περίοδο του χειμώνα, η θερμοκρασία στους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από τους 19 βαθμούς.

Στην Ιταλία προτείνεται κλείσιμο καταστημάτων μία ώρα νωρίτερα. Επιχειρήσεις και σωματεία κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση να κάνει περισσότερα παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί 52 δισ. ευρώ για να ανακουφιστούν από την πίεση.

Στη Σουηδία κλειδωμένοι θα είναι οι θερμοστάτες στους 21 βαθμούς.