ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέα δίκη για γενοκτονία ο πρώην δικτάτορας Εφρέν Ρίος Μοντ

Σε νέα δίκη για γενοκτονία ο πρώην δικτάτορας Εφρέν Ρίος Μοντ

Στο σκαμνί του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσει εκ νέου πρώην δικτάτορας της Γουατεμάλας Εφρέν Ρίος Μοντ με την κατηγορία της διάπραξης γενοκτονίας, καθώς διέταξε μια σφαγή το 1982 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 201 ανθρώπους.

Ο 85χρονος Μοντ ο οποίος ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας σε μια ιδιαίτερα αιματηρή περίοδο, το 1982 και το 1983, ήδη αντιμετωπίζει μια δίκη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Συγκεκριμένα, η δικαστής Πατρίσια Φλόρες είπε χθες ότι έκρινε πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία συνδέουν τον Ρίος Μοντ με τη σφαγή στο χωριό Λας Ντος Έρες, μια από τις χειρότερες στην ιστορία του 36ετούς εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα.

Μάλιστα, η σφαγή σημειώθηκε αφού ένα στρατιωτικό απόσπασμα έλαβε διαταγή να ψάξει το χωριό για όπλα. Έδεσαν τα χέρια και τα μάτια των χωρικών, στραγγάλισαν, πυροβόλησαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου αμάχους, περιλαμβανομένου ενός βρέφους που χτύπαγαν με σφυρί, και πέταξαν τα πτώματα σε ένα πηγάδι.

Η υπεράσπιση υποστηρίζει πως ο Ρίος Μοντ, ο οποίος κυβέρνησε για 17 μήνες, δεν ήταν παρών στην διάρκεια της σφαγής και άρα δεν μπορεί να προσαχθεί σε δίκη γι' αυτό το έγκλημα. Αλλά η δικαστής αντέτεινε ότι οι στρατιώτες δεν θα μπορούσαν να δράσουν χωρίς να έχουν λάβει διαταγές.

Η δίκη του Ρίος Μοντ άρχισε νωρίτερα φέτος, αλλά έχει παγώσει μέχρι να εξεταστούν διάφορες ενστάσεις και εφέσεις που έχει υποβάλει η υπεράσπιση του πρώην δικτάτορα.

Να σημειωθεί ότι στην δίκη αυτή ο Μοντ αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι διέταξε τις δολοφονίες τουλάχιστον 1.700 ιθαγενών της φυλής των Μάγια στην διάρκεια επιχειρήσεων καταστολής των αριστερών ανταρτών.