ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ απεργιών στη Γαλλία: Το «μαύρο φθινόπωρο» του Μακρόν

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία
Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία
Α.Ρ

Παραλύει σήμερα η Γαλλία απο την πανεθνική απεργία, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να βιώνει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας του

Τα γαλλικά συνδικάτα ξεκίνησαν πανεθνική απεργία σήμερα Τρίτη (18/10), ζητώντας υψηλότερους μισθούς εν μέσω υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών. Με φόντο τις πρόσφατες απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βιώνει μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις από την επανεκλογή του τον Μάιο.

Η απεργία, η οποία θα επηρεάσει πρωτίστως δημόσιους τομείς όπως τα σχολεία και οι μεταφορές, είναι μια επέκταση της εργατικής δράσης που διαρκεί εβδομάδες και έχει διαταράξει τα μεγάλα διυλιστήρια της Γαλλίας, προκαλώντας χάος στον εφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων.

Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ελπίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα ενεργοποιηθούν από την απόφαση της κυβέρνησης να αναγκάσει ορισμένους από αυτούς να επιστρέψουν στη δουλειά τους στις αποθήκες βενζίνης για να επαναφέρουν τη ροή των καυσίμων, μια κίνηση που απειλεί για κάποιους το δικαίωμα στην απεργία.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν είπε ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες επιστρατεύσεις προσωπικού κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι οδηγοί σχηματίζουν ουρές μπροστά στα πρατήρια καυσίμων.

«Θα υπάρξουν τόσες επιτάξεις υπηρεσιών όσες κριθούν απαραίτητες... Ο αποκλεισμός των διυλιστηρίων, όταν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τους μισθούς, δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση», σημείωσε. Το αριστερό συνδικάτο CGT ζήτησε να συνεχιστούν οι απεργίες για τέταρτη εβδομάδα στην TotalEnergies, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πετρελαίου κατέληξε σε συμφωνία που περιλαμβάνει αύξηση 7% και μπόνους με άλλα, πιο μετριοπαθή, συνδικάτα. Η CGT απαιτεί αύξηση μισθών κατά 10%, επικαλούμενη τον πληθωρισμό και τα τεράστια κέρδη της εταιρείας.

Η Eurostar ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ορισμένα δρομολόγια τρένων μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού λόγω της απεργίας. Ο γαλλικός δημόσιος σιδηροδρομικός φορέας SNCF δήλωσε ότι η κυκλοφορία στις τοπικές συνδέσεις μειώθηκε κατά 50%, αλλά δεν υπήρξαν σημαντικές διακοπές στις εθνικές γραμμές.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι απεργίες έχουν ήδη επεκταθεί σε άλλα μέρη του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού γίγαντα EDF, όπου οι εργασίες συντήρησης ζωτικής σημασίας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα καθυστερήσουν.

Ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου FNME-CGT δήλωσε τη Δευτέρα (17/10) ότι οι απεργίες επηρεάζουν τις εργασίες σε 10 γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, με περαιτέρω καθυστερήσεις συντήρησης σε 13 αντιδραστήρες και μείωση της γαλλικής παραγωγής ενέργειας συνολικά κατά 2,2 γιγαβάτ.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα έχουν επίσης προαναγγείλλει συμμετοχή στην απεργία, με πιθανές διακοπές σε σχολεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις. Οι κινητοποιήσεις γίνονται σε ένα τεταμένο πολιτικό πλαίσιο καθώς η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να περάσει τον προϋπολογισμό του 2023 χρησιμοποιώντας ειδικές συνταγματικές εξουσίες που θα της επιτρέψουν να παρακάμψει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, με την κεντρική συγκέντρωση στο Παρίσι να ξεκινά στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των τιμών. Ο ηγέτης του σκληρού αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise) Ζαν Λικ Μελανσόν, κατέβηκε στην πορεία μαζί με τη φετινή βραβευθείσα με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Aνι Ερνό.