ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει το δικό του ξενοδοχείο στο Στρασβούργο

Η Ρομπέρτα Μετσόλα
Η Ρομπέρτα Μετσόλα
ΑΡ

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα εξετάζει συμφωνία για τη μετατροπή ενός κτηρίου του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε ξενοδοχείο, διευκολύνοντας την αγορά ενός νέου συγκροτήματος γραφείων στην πόλη.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει ένα κτήριο που ανήκει στο ίδρυμα στο Στρασβούργο σε ξενοδοχείο, κάτι που θεωρείται ευρέως ως μια κίνηση για την ενίσχυση του καθεστώτος της πόλης της Αλσατίας ως πρωτεύουσας της ΕΕ.

Σε μια επιστολή της 8ης Φεβρουαρίου προς τον τότε Γάλλο Πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ που περιήλθε στην κατοχή του Politico, η Μετσόλα χαιρέτισε την ιδέα της «ίδρυσης ενός ξενοδοχείου στο κτήριο Salvador de Madariaga», το οποίο αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η κίνηση «θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελάφρυνση του βάρους στον ξενοδοχειακό τομέα», έγραψε .

Οι ευρωβουλευτές, το προσωπικό τους, οι δημοσιογράφοι, οι λομπίστες και άλλοι ταξιδεύουν στο Στρασβούργο, τη νόμιμη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, για λίγες ημέρες το μήνα για τις συνόδους της ολομέλειας, κλείνοντας τα ξενοδοχεία της πόλης στη διαδικασία. Οι επικριτές της δαπανηρής μηνιαίας μετακίνησης, υποστηρίζουν ότι είναι αδικαιολόγητα δαπανηρή, διπλασιάζοντας τις υποδομές του Κοινοβουλίου και βλάπτει το περιβάλλον, δεδομένων των σχετικών εκπομπών.

Η Γαλλία πιέζει τη Mετσόλα να αγοράσει άλλο ένα ακίνητο στο Στρασβούργο για να εδραιώσει τη θέση της πόλης ως πρωτεύουσα της ΕΕ, το πρόσφατα ολοκληρωμένο κτίριο Osmose, το οποίο ανατέθηκε από τη γαλλική Banque des Territoires σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Το σχέδιο για τη μετατροπή του κτιρίου Salvador de Madariaga σε ξενοδοχείο θα ενίσχυε την υπόθεση του Κοινοβουλίου να αγοράσει το Osmose, μειώνοντας τον διαθέσιμο χώρο γραφείων στο Στρασβούργο για τους ευρωβουλευτές. Η αγορά του Osmose, έγραψε ο Καστέξ σε μια επιστολή του προς τη Μετσόλα με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, «θα ενίσχυε την παρουσία του Κοινοβουλίου και, ευρύτερα, θα ενίσχυε τον ρόλο του Στρασβούργου».

Αυτό ακριβώς φοβούνται οι επικριτές του «περιοδεύοντος τσίρκου» αναφέρει το Politico. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξοικονομήσει χρήματα/ενέργεια», έγραψε στο Twitter ο Daniel Freund, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ο οποίος ήταν μέρος μιας πρόσφατης διακομματικής πρωτοβουλίας για αναστολή των συνόδων στο Στρασβούργο λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. «Μην ξοδεύετε επιπλέον μετρητά σε επιπλέον κτήρια».

Πληροφορίες αναφέρουν οτι η Μετσόλα επιθυμεί να ικανοποιήσει το γαλλικό αίτημα και να αγοράσει το Osmose. «Εξ όσων γνωρίζω», είπε σε γραπτή απάντησή του στο POLITICO εκπρόσωπος της Μετσόλα, το σχέδιο ξενοδοχείου ήταν μια επιλογή που «δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω» και σε κάθε περίπτωση θα αποφασιζόταν «με βάση τις ανάγκες του ιδρύματος» και την «κατάλληλη διαδικασία».