ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν - Σούνακ: Προετοιμάζουν μια διμερή σύνοδο κορυφής για το 2023

Μακρόν - Σούνακ: Προετοιμάζουν μια διμερή σύνοδο κορυφής για το 2023
O Εμανουέλ Μακρόν.
AP

Γαλλία-Βρετανία: Εμανουέλ Μακρόν και Ρίσι Σούνακ συμφώνησαν να προετοιμάσουν μια διμερή σύνοδο κορυφής για το 2023

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ συμφώνησαν, στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί της Πέμπτης, να προετοιμάσουν μια διμερή σύνοδο κορυφής για το επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε τον Σούνακ ότι είναι πρόθυμος να εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι το Παρίσι θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κοινές προκλήσεις.

Ο Σούνακ από την πλευρά του τόνισε ότι είναι σημαντικό να καταστεί «εντελώς ακατόρθωτος» ο διάπλους της Μάγχης για τους διακινητές μεταναστών, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να εντείνει τη συνεργασία με τη Γαλλία ως «να αποτραπούν τα θανατηφόρα ταξίδια στη Μάγχη» από τα οποία επωφελείται το οργανωμένο έγκλημα, πρόσθεσε.

Ο Σούνακ τόνισε επίσης ότι είναι «σημαντική η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη γείτονα και σύμμαχο Γαλλία».

Η εφημερίδα The Times γράφει σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με το Παρίσι για να περιοριστούν οι αφίξεις μεταναστών στα αγγλικά παράλια. Οι δύο χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να βοηθά οικονομικά η βρετανική κυβέρνηση τις γαλλικές αρχές ώστε να επιτηρούν καλύτερα τις γαλλικές ακτές, απ’ όπου αναχωρούν τα πλοιάρια. Ο Σούνακ όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέλει να διευρύνει τη συμφωνία αυτή ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι: το 80% των αιτημάτων ασύλου να εξετάζεται μέσα σε διάστημα έξι μηνών (σήμερα κατά μέσο όρο χρειάζονται 480 ημέρες) αλλά και να γίνουν αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Ένας άλλος στόχος είναι να περιπολούν Βρετανοί συνοριοφύλακες στη Γαλλία.

Περισσότεροι από 38.000 μετανάστες έχουν επιχειρήσει τον επικίνδυνο διάπλου της Μάγχης από τις αρχές του έτους, αριθμός ρεκόρ. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, σχεδόν το 80% των νεοαφιχθέντων είναι Αλβανοί.

Ο Σούνακ, γιος ο ίδιος Ινδών μεταναστών, έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Στηρίζει το αμφιλεγόμενο σχέδιο των προηγούμενων συντηρητικών κυβερνήσεων που προβλέπει ότι θα στέλνονται οι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα και διόρισε υπουργό Εσωτερικών την υπερσυντηρητική Σουέλα Μπράβερμαν, μια απόφαση που ερμηνεύτηκε ως χειρονομία κατευνασμού της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού κόμματος.

Σχετικές ειδήσεις

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ δεν θα παραστεί στην COP27 στην Αίγυπτο

Σούνακ: Το 65% του υπουργικού συμβουλίου έχει πάει σε ιδιωτικό σχολείο

Βρετανία: Εβγαλαν «μαχαίρια» Σούνακ - Στάρμερ στη Βουλή των Κοινοτήτων