ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβα «θορύβου» αυτή που βρέθηκε σε θέατρο στο Μπουένος Άιρες

Βόμβα «θορύβου» αυτή που βρέθηκε σε θέατρο στο Μπουένος Άιρες

Η μικρή βόμβα κρότου που ανακαλύφθηκε σε ένα θέατρο στο Μπουένος Άιρες όπου επρόκειτο να μιλήσει ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε δεν ήταν θανατηφόρα, όπως διευκρίνισε ένας αργεντινός δικαστής.

Αρχικά ο δικαστής που ερευνά την υπόθεση, ο Νορμπέρτο Ογιάρμπιδε, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους την Τρίτη πως η αστυνομία εξουδετέρωσε έναν εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να σκοτώσει ανθρώπους σε κοντινή απόσταση εάν πυροδοτείτο, εγείροντας υποψίες ότι επρόκειτο για ενέργεια κολομβιανών ανταρτών με στόχο τον Ουρίμπε.

Όμως ο επικεφαλής της αστυνομίας Νέστορ Ροντρίγκες είπε αργότερα ότι οι δύο μηχανισμοί που βρέθηκαν σε ένα χαρτόκουτο ήταν «σχεδιασμένοι για να κάνουν έναν εκκωφαντικό θόρυβο και να έχουν μικρό μηχανικό ή καταστροφικό αποτέλεσμα».

«Μου είχαν πει ότι οι μηχανισμοί είχαν την δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντικές (σωματικές) βλάβες», είπε ο Ογιάρμπιδε στον κολομβιάνικο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol, προσθέτοντας πως ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ο δικαστής καλωσόρισε την συνεργασία των αρχών της Κολομβίας για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Καμιά οργάνωση δεν έχει διεκδικήσει την ευθύνη για την τοποθέτηση του μηχανισμού.

Ο δεξιός δικηγόρος και πολιτικός Ουρίμπε, ο οποίος είχε ηγηθεί μιας σκληρής εκστρατείας εναντίον των αριστερών ανταρτών στην διάρκεια των δύο προεδρικών θητειών του στην Κολομβία, έφθασε στην Αργεντινή και επρόκειτο να εμφανιστεί στο θέατρο Γκραν Ρεξ, στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, για να εκφωνήσει ομιλία με τίτλο «Η μεταμόρφωση της Κολομβίας» στην εκδήλωση WOM Leadership Symposium 2012.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών του Ουρίμπε σώθηκε από μια βομβιστική επίθεση στην Μπογοτά. Η έκρηξη είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του και ένας αστυνομικός συνοδός του.