ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά
AP

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η DW η Μόσχα έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ώστε να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση

Στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα τρόφιμα, φαίνεται ότι επιστρέφει η Ρωσία καθώς σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέσω του υπουργείου Άμυνας έλαβε επαρκείς εγγυήσεις.

Η προσωρινή αναστολή της συμφωνίας έγινε γνωστή το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την επίθεση του Κιέβου στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και σε πολιτικά πλοία στα ύδατα της Σεβαστούπολης, όπως ανέφερε η Μόσχα.

Πιο αναλυτικά, η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα (02/11) να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο. «Χάρη στη συμμετοχή του ΟΗΕ και την υποστήριξη της Τουρκίας, καταφέραμε να λάβουμε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Λίγο πριν γίνει γνωστή η πρόθεση της Μόσχα να επανέλθει στην συμφωνία ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωνε ότι ο «ανθρωπιστικός διάδρομος» στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια χρειάζεται αξιόπιστα και μακροπρόθεσμα μέσα για να παραμείνει ανοικτός και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει «σκληρή απάντηση» σε ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να διαταράξει τη λειτουργία του.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι εμπορικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά αποπλέουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας χάρη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας να διατηρήσουν ανοικτό τον διάδρομο που έχει καθοριστεί στη συμφωνία της 22ας Ιουλίου.

«Η Ρωσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα λάβει σκληρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα να διαταράξει τις εξαγωγές τροφίμων. Διακυβεύονται οι ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.