ΚΟΣΜΟΣ

Kίνα: Συμπλοκές για τα αυστηρά μέτρα κορονοϊού - H κόπωση των πολιτών

Οι Κινέζοι πολίτες κουράστηκαν απο τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού
Οι Κινέζοι πολίτες κουράστηκαν απο τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού
ΑΡ

Η αστυνομία στη βορειοανατολική Κίνα ανακοίνωσε ότι συνέλαβε επτά άτομα, μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των κατοίκων και των αρχών που επιβάλλουν τους περιορισμούς για την COVID-19.

Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα, μετά από επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα στις αρχές επιβολής του νόμου και τους πολίτες που διαμαρτύρονται για τα αυστηρά μέτρα κατά της COVID-19. Η βία σημειώνεται καθώς η Κίνα αναφέρει έξαρση σε εθνικό επίπεδο, με 2.230 νέα κρούσματα να αναφέρονται την Τρίτη στο νότιο κόμβο παραγωγής και τεχνολογίας της Γκουανγκζού.

Ενώ οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί, η Κίνα έχει ακολουθήσει απαρέγκλιτα την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» με καραντίνες, lockdown και καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά υποχρεωτικά τεστ. Ένα δελτίο τύπου από το αστυνομικό τμήμα στην πόλη Shandong της Linyi ανέφερε ότι η δημόσια ασφάλεια θα λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον εκείνων που «παραβίασαν παράνομα τα νόμιμα δικαιώματα της προσωπικής προστασίας των πολιτών».

Τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα, αποτελώντας μια σπάνια πρόκληση για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος συνελήφθη μετά τη σύγκρουση. Η είδηση ​​των συλλήψεων εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Τρίτης, αλλά διαγράφηκε πριν από το μεσημέρι.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει κάνει τη «μηδένική ανοχή απέναντι στον κορονοϊό» έμβλημα της κυβέρνησής του, η οποία κέρδισε ώθηση τον περασμένο μήνα αφότου του χορηγήθηκε τρίτη πενταετής θητεία στην εξουσία και προήγαγε πιστούς σε κορυφαίες θέσεις.

Ανάμεσά τους ο πρώην ηγέτης του κόμματος στη Σαγκάη, όπου ένα δρακόντειο lockdown το καλοκαίρι οδήγησε σε ελλείψεις τροφίμων, αντιπαραθέσεις με τις αρχές και σοβαρές διακοπές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που εξαρτώνται άμεσα από την κινεζική μεταποίηση και ναυτιλία. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει ανοίξει ως επί το πλείστον, η Κίνα έχει κάνει μόνο πολύ προσεκτικά μικρά βήματα, με τα σύνορά της να είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό κλειστά και τους αξιωματούχους να υπόκεινται σε μεγάλη πίεση να επιβάλουν περιορισμούς.

Η Κίνα ανέφερε ότι το εμπόριο της συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο καθώς η παγκόσμια ζήτηση αποδυναμώθηκε και οι έλεγχοι κατά των ιών επηρέασαν τις εγχώριες καταναλωτικές δαπάνες. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από την αύξηση 5,7% τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η τελωνειακή υπηρεσία τη Δευτέρα. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7%, σε σύγκριση με την αύξηση 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Οι εικασίες για πιθανή χαλάρωση της πολιτικής ανακούφισαν τις αγορές, αλλά η κυβέρνηση κράτησε τα σχέδιά της κλειστά, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εισαγωγής ξένων εμβολίων.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη όπου βρίσκεται ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει τα iPhone της Apple ανεστάλη για μία εβδομάδα μετά την αύξηση των μολύνσεων και την αποχώρηση των εργαζομένων από το εργοστάσιο. Πολλοί σκαρφάλωσαν σε φράχτες και περπάτησαν κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων για να αποφύγουν να τοποθετηθούν σε κέντρα καραντίνας όπου τα τρόφιμα, η υγιεινή και τα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής έχουν επικριθεί έντονα.

Η Apple ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να αποκτήσουν τα τελευταία της μοντέλα iPhone, λέγοντας ότι το εργοστάσιο της Foxconn στην πόλη Zhengzhou της κεντρικής Κίνας «λειτουργεί με σημαντικά μειωμένη δυναμικότητα».