ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση Σούνακ- Παραιτήθηκε υπουργός

Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον
Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον
ΑΡ

Βρετανία: Ο Γκάβιν Γουίλιαμσον παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο μετά από ισχυρισμούς για «ανήθικη» συμπεριφορά

Πονοκέφαλος με το «καλημέρα» για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αφού παραιτήθηκε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησής του. Ο Γκάβιν Γουίλιαμσον παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης (8/11), μετά απο αποκάλυψη του Guardian ότι είπε σε έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο «κόψε το λαιμό σου» ενώ ήταν υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός παραιτήθηκε αφού ο πρώην βοηθός του Whitehall υπέβαλε επίσημη καταγγελία σε επιτροπή του κοινοβουλίου, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στον Σούνακ για την απόφασή του να επαναδιορίσει τον σύμμαχό του.

Η παραίτηση του Ουίλιαμσον έμοιαζε βέβαιη, μετά από περαιτέρω ισχυρισμούς οτι έκανε bullying σε πρώην υποδιευθυντή του, ο οποίος επέκρινε την «ανήθικη» συμπεριφορά του και ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε «μοχλεύσεις» και απειλές για να ελέγξει τους βουλευτές και να ενσταλάξει μια κουλτούρα φόβου στο Γουέστμινστερ.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Ουίλιαμσον παραδέχτηκε ότι οι ισχυρισμοί για τη συμπεριφορά του είχαν γίνει «φορτίο» για την κυβέρνηση και είχε αποφασίσει να αποχωρήσει, δεσμευόμενος να «καθαρίσει το όνομά του από κάθε αδίκημα».

Στην απάντησή του, ο Σουνάκ είπε ότι αποδέχεται την παραίτηση του Ουίλιαμσον με «μεγάλη λύπη», αλλά στηρίζει την απόφασή του να παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον πολιτικό του σύμμαχο για την «προσωπική του υποστήριξη και πίστη» και το έργο που είχε κάνει κατά τη σύντομη θητεία του στην κυβέρνηση.

Η απόφασή του να παραιτηθεί, η τρίτη φορά που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το υπουργικό συμβούλιο μετά την απόλυση του ως υπουργός Άμυνας από την Τερέζα Μέι και ως υπουργός Παιδείας από τον Μπόρις Τζόνσον, έρχεται μετά τους ισχυρισμούς ότι έστειλε ενοχλητικά μηνύματα στους αρμόδιους, παραπονούμενος ότι δεν ήταν προσκεκλημένος στην κηδεία της βασίλισσας.

Ωστόσο, ο τρόπος της αποχώρησής του, το γεγονός οτι παραιτήθηκε αντί να τον εξαναγκάσει να φύγει ο πρωθυπουργός, εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την πολιτική κρίση του Σουνάκ και τους αμφιλεγόμενους διορισμούς του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ουίλιαμσον αντιμετωπίζει τώρα τρεις ξεχωριστές έρευνες για τη συμπεριφορά του, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη θητεία του ως υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με τον Guardian την εποχή εκείνη φέρεται να είπε σε έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο να «κόψει το λαιμό του» και «να πηδήξει από το παράθυρο»

Ο ίδιος έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι εκφόβισε το προσωπικό, ισχυριζόμενος ότι είχε «καλές εργασιακές σχέσεις» με τους «εξαιρετικούς αξιωματούχους» του, αλλά δεν αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τις συγκεκριμένες λέξεις. Ο καταγγέλλων είπε ότι είχε μια «απίστευτα δύσκολη περίοδο» όταν εργαζόταν με τον Ουίλιαμσον και ότι ο φερόμενος εκφοβισμός είχε «ακραία επίδραση» στην ψυχική τους υγεία.