ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικό κύμα απολύσεων και στην Amazon - Αλλάζει η αγορά εργασίας

Aπολύσεις και στην Amazon
Aπολύσεις και στην Amazon
ΑΡ

Σε μαζικές απολύσεις προσωπικού προχωράει και η Amazon, καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες μειώνουν το κόστος και η αγορά εργασίας αλλάζει πλέον δραματικά

Ο τεχνολογικός κολοσσός Amazon άρχισε να απολύει προσωπικό, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο LinkedIn από εργαζόμενους που λένε ότι έχουν επηρεαστεί από τις περικοπές θέσεων εργασίας. Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας, ή περίπου το 3% του προσωπικού των εργαζομένων της.

Η Amazon δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC για σχολιασμό. Οι απολύσεις σημειώνονται καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται στον κλάδο της τεχνολογίας και οι εταιρείες βλέπουν τις πωλήσεις τους να επιβραδύνονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για οικονομική ύφεση.

Υπάλληλοι από την επιχείρηση εικονικών βοηθών Alexa της Amazon, το τμήμα πλατφόρμας τυχερών παιχνιδιών Luna cloud, αλλά και το Lab126 - τη λειτουργία πίσω από τον ηλεκτρονικό αναγνώστη Kindle βρέθηκαν στο στόχαστρο απολύσεων. Μια υπάλληλος, η οποία είπε ότι εργαζόταν ως μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού στις ΗΠΑ, δημοσίευσε ότι αναζητούσε νέα δουλειά: «Λόγω της φύσης της βίζας μου, έχω περιορισμένο χρόνο για να αναζητήσω νέες ευκαιρίες εργασίας».

Ένας άλλος εργαζόμενος της Amazon που είπε ότι είχαν επηρεαστεί από τις απολύσεις είπε: «Φυσικά είμαι λυπημένος, αλλά αισιόδοξος για το μέλλον γιατί ξέρω ότι αυτό σημαίνει καλή αλλαγή για εμένα και για άλλους στην ομάδα μου».

Το τσουνάμι απολύσεων

Η εταιρεία είχε ήδη επιβάλλει ένα «πάγωμα» προσλήψεων και είχε σταματήσει ορισμένες από τις επεκτάσεις της, προειδοποιώντας ότι είχε κάνει υπερβολικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είχε επίσης λάβει μέτρα για να κλείσει ορισμένα τμήματα, ακυρώνοντας έργα όπως ένα προσωπικό ρομπότ παράδοσης.

Τον περασμένο μήνα, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα περάσει δύσκολες ημέρες. «Ναι, οι πιθανότητες σε αυτή την οικονομία λένε να... προσδεθείτε», είχε σχολιάσει. Η τιμή της μετοχής της Amazon έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος καθώς αντιμετωπίζει επιβράδυνση στις διαδικτυακές πωλήσεις.

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη ανακοινώσει μεγάλες απολύσεις καθώς μειώνουν το κόστος. Την περασμένη εβδομάδα η Meta -η οποία κατέχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp- ανακοίνωσε ότι θα περικόψει το 13% του εργατικού δυναμικού της.

Οι πρώτες μαζικές απολύσεις στην ιστορία της εταιρείας θα έχουν ως αποτέλεσμα 11.000 εργαζόμενους να χάσουν τη δουλειά τους. Επίσης λίγο αφότου ο Έλον Μασκ ανέλαβε το Twitter, επιβεβαιώθηκε ότι θα μείωνε τον αριθμό των εργαζομένων της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης κατά περίπου 50%.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft, η πλατφόρμα επεξεργασίας πληρωμών Stripe και η εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού που βασίζεται σε cloud Salesforce ανακοίνωσαν επίσης απολύσεις.

«Η Amazon είναι πολύ φουσκωμένη»

Ένας γνώστης της βιομηχανίας τεχνολογίας με έδρα το Σιάτλ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο BBC ότι η αγορά εργασίας έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν υπέροχα για ευκαιρίες εργασίας λόγω της τηλεργασίας που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να απομονώσει κανείς την αναζήτηση εργασίας στην περιοχή του. Έτσι, φαίνεται ότι ο αγώνας για ταλέντα είναι πολύ ανταγωνιστικός και οι μισθοί έχουν ανέβει πολύ»

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια συρρίκνωση στους προϋπολογισμούς και στο προσωπικό». Είπε ότι ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, είναι πιθανό να πληγούν ιδιαίτερα σκληρά.

«Η Amazon είναι πολύ, πολύ φουσκωμένη. Έτσι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί, αλλά δεν προσφέρουν μεγάλη αξία, επομένως είναι πρώτοι στο μπλοκ».