ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παράταση τεσσάρων μηνών στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ουκρανία: Παράταση τεσσάρων μηνών στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ουκρανία ανακοίνωσε οτι η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα παραταθεί για 120 ημέρες.

Ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας, Oλεξάντρ Κουμπράκοφ, δήλωσε ότι η ζωτικής σημασίας συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ρωσικού και ουκρανικού σιταριού και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσα, θα παραταθεί για 120 ημέρες.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, είπε ότι η συμφωνία σφυρηλατήθηκε μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έκανε επίσημα έκκληση για παράταση της πρωτοβουλίας, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή ρωσικού και ουκρανικού σίτου και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, για ένα χρόνο, ζητώντας να συμπεριληφθεί το λιμάνι του Μικολάιβ.

Ο «μεσολαβητής» Ερντογάν

H συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ρωσικού και ουκρανικού σιταριού αναμένεται να συνεχιστεί είχε προαναγγήλει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, προκαλώντας ανακούφιση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. «Είμαι της άποψης ότι θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεσολάβησε στη συμφωνία, σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Η συμφωνία επρόκειτο να λήξει το Σάββατο.

Η Ρωσία, η οποία ανέστειλε για λίγο τη συμφωνία τον Οκτώβριο, επέμεινε να την ανανεώσει, καθώς θεωρούσε οτι εφαρμόστηκε άδικα λόγω των κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Τουρκία και ΟΗΕ είχαν διαπραγματευτεί από κοινού την αρχική συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούλιο και ο Ερντογάν είπε ότι επέτρεψε να περάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό 11 δισεκατομμύρια τόνοι σιτηρών.

Η Ρωσία παραπονέθηκε ότι η συμφωνία επέτρεπε στα ουκρανικά σιτηρά να περνάνε από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν είχαν ανάλογη ελεύθερη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές λόγω κυρώσεων σε πλοία και τράπεζες. Το Κρεμλίνο έχει επίσης εξασφαλίσει συμφωνία για την επανέναρξη της χρήσης ενός αγωγού που μεταφέρει αμμωνία, βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος, μέσω εδαφών που ελέγχονται από την Ουκρανία πριν φτάσει σε λιμάνι κοντά στην Οδησσό. Η χρήση του αγωγού από τη Ρωσία ανεστάλη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το σχέδιο του ΟΗΕ είναι η αμμωνία που παράγεται από τη ρωσική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Uralchem ​​να μεταφέρεται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Το προϊόν θα αγοραστεί από τον αμερικανικό έμπορο εμπορευμάτων Trammo πριν τεθεί στον αγωγό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα μεταφερθούν ρωσικά σιτηρά σε όλη την ουκρανική επικράτεια. Η Uralchem ​​ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Ντμίτρι Μαζεπίν, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις, καθιστώντας τη συναλλαγή πιο περίπλοκη.

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές λιπασμάτων από την Οδησσό το 2021 ήταν το Μαρόκο (800.000 τόνοι), η Τουρκία (600.000), η Ινδία (360.000) και η Τυνησία (190.000). Η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2021, αλλά έχει σταθεροποιηθεί εν μέρει λόγω της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα είχε επίσης ζητήσει την άρση των κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες που ειδικεύονται στο χειρισμό των ρωσικών αγροτικών εξαγωγών, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό επιτρέπεται. Μιλώντας από το Μπαλί, ο Λαβρόφ είχε πει ότι ο Γκουτέρες έδωσε στη Ρωσία γραπτές διαβεβαιώσεις πως η Δύση θα άρει τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές.

Η Ουκρανία και η Ρωσία παρέχουν περίπου το 30% του εξαγόμενου σιταριού και κριθαριού στον κόσμο, το 20% του καλαμποκιού και περισσότερο από το 50% του ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων, με μερίδιο 15%.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube