ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Ο όρος που βάζει ο Πούτιν για να συνομιλήσει με τον Μπάιντεν

Κρεμλίνο: Ο όρος που βάζει ο Πούτιν για να συνομιλήσει με τον Μπάιντεν
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin/ AP

Τι ζητά το Κρεμλίνο από την Ουάσινγκτον για να προχωρήσουν σε απευθείας συνομιλίες μεταξύ τους

Τον όρο που πρέπει να εκπληρώσει η Ουάσινγκτον και ο Τζο Μπάιντεν για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων με την Μόσχα, έθεσε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο συγκεκριμένα απέρριψε τα όσα δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίες θα ήταν εφικτές μόνο αφότου η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Eίναι κάτι που η Μόσχα «προφανέστατα» απορρίπτει, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρελμίνου, υποστηρίζοντας ότι η μη αναγνώριση των προσαρτημένων από τη Ρωσία εδαφών, δυσχεραίνει την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Πεσκόφ συμπλήρωσε ότι: «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν πάντα, είναι και παραμένει ανοικτός στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας».

Ο προτιμητέος τρόπος να πετύχουμε τα συμφέροντά μας είναι μέσω ειρηνικών, διπλωματικών μέσων», κατέληξε.

Πούτιν προς Σολτς: «Οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτες και αναγκαίες»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ότι η στάση υποστήριξης της Γερμανίας και της Δύσης απέναντι την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο «να ξανασκεφτεί την θέση του», κατά την διάρκεια της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» απέναντι στις «προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου», ενώ, σχετικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική δήλωσε ότι «χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα» για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», στην οποία θα πρέπει «να επιτραπεί στην Μόσχα να συμμετάσχει».

Ο Ολαφ Σολτς ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων για να επιτραπεί μία «διπλωματική λύση» στην Ουκρανία κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Ο γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά των μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία κατά την διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας, της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου, διάρκεια μίας ώρας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία παραμένει υπό πίεσιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας.

Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή».

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με τον Πούτιν

ΗΠΑ: Το γεύμα Μπάιντεν-Μακρόν και η επίσκεψη στην πρεσβεία της Γαλλίας

Μακρόν από ΗΠΑ: Θα συνομιλήσω με τον Πούτιν στις επόμενες ημέρες