ΚΟΣΜΟΣ

Μολδαβία:Συμφωνία για τη μείωση του κινδύνου μαζικών διακοπών ρεύματος

Μολδαβία:Συμφωνία για τη μείωση του κινδύνου μαζικών διακοπών ρεύματος
Andreas Rentz/Getty Images

Μολδαβία: Η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Energocom πρόκειται να αγοράσει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, έτσι ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες της Μολδαβίας για τον Δεκέμβριο

Ενεργειακή συμφωνία ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου, η οποία θα μειώσει τον κίνδυνο μαζικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, ο Σπίνου δήλωσε πως η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Energocom πρόκειται να αγοράσει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, έτσι ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες της Μολδαβίας για τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με τις εισαγωγές που γίνονται από τη Ρουμανία.

Η Μολδαβία, μία εκ των φτωχότερων χωρών της Ευρώπης έχει υποφέρει από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος εν μέσω της μειωμένης ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των αεροπορικών επιδρομών του Κρεμλίνου σε ενεργειακές υποδομές στη γειτονική Ουκρανία.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας, που βρίσκεται σε αποσχισθέν έδαφος πιστό στη Μόσχα, εξαρτάται από το ρωσικό αέριο που διανέμει το Κισινάου. Είχε σταματήσει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στην υπόλοιπη Μολδαβία αφότου ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές του κατά 40%.

Το Κισινάου έκτοτε βασίζεται σε πιο ακριβό ρουμανικό ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις διακοπές ρεύματος που συνδέονται με τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Σπίνου, ο σταθμός παραγωγικής ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκεται απέναντι από τον ποταμό Δνείστερο, θα λαμβάνει 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα με αντάλλαγμα την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας έναντι 73 δολαρίων ανά μεγαβάτ την ώρα.

Όπως έγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο κανάλι του στο Telegram, «Η σύμβαση αυτή είναι ένας εύλογος συμβιβασμός για να εξασφαλιστεί ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στους πολίτες και στις δύο όχθες του Δνείστερου».

Παράλληλα όπως πρόσθεσε οι αξιωματούχοι ήδη διερευνούν όποια πιθανότητα επέκτασης της σύμβασης έως και το 2023.