ΚΟΣΜΟΣ

Iρλανδία: «Μαμά νιώθω οτι πεθαίνω» - 5χρονη «έσβησε» απο στρεπτόκοκκο

H 5χρονη Στέλλα-Λίλι που πέθανε απο στρεπτόκοκκο Α στην Ιρλανδία
H 5χρονη Στέλλα-Λίλι που πέθανε απο στρεπτόκοκκο Α στην Ιρλανδία
Daily Mail

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γονέων που έχασαν τα παιδιά τους απο στρεπτόκοκκο Α στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πατέρας μίας 5χρονης που πέθανε απο στρεπτόκοκκο Α είπε οτι την πήγε στο νοσοκομείο τρεις φορές σε τρεις ημέρες, χωρίς οι γιατροί να της δώσουν τη δέουσα προσοχή. Εννέα παιδιά έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους

Ένας συνετριμμένος πατέρας είπε ότι πήγε την πεντάχρονη κόρη του τρεις φορές μέσα σε τρεις ημέρες στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να λένε ότι πρέπει απλώς να ενυδατωθεί με... Lucozade. Η Στέλλα Λίλι ΜακΚόρκιντειλ, από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία πέθανε χθες, έγινε το ένατο θύμα στρεπτόκοκκου Α στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ανέπτυξε μια απειλητική για τη ζωή της επιπλοκή στο συνήθως ακίνδυνο μικρόβιο.

Ο πατέρας της Ρόμπερτ είπε ότι μετέφερε την πεντάχρονη στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μπέλφαστ τρεις φορές προτού εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας όταν είπε ότι νόμιζε ότι πέθαινε. Άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου και ο ΜακΚόρκιντειλ την πήγαινε στο γιατρό από τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Το νοσοκομείο διέταξε τώρα επανεξέταση της φροντίδας της πεντάχρονης και το διοικητικό προσωπικό προσφέρθηκε να συναντήσει την οικογένειά της. «Θα έπρεπε να της είχαν κάνει τεστ για στρεπτόκοκκο Α τη Δευτέρα [28 Νοεμβρίου], μέχρι να την επαναφέρουν η Στέλλα είχε φύγει», είπε ο κ. ΜακΚόρκιντεϊλ στη Daily Mirror.

H 5χρονη με τον μπαμπά της

«Νομίζω ότι θα είχε δύο επιπλέον μέρες μάχης». Ο πατέρας της θυμήθηκε πώς μετέφερε τη Στέλλα-Λίλι στο νοσοκομείο την πρώτη μέρα, αλλά τον έκαναν να νιώθει «υπερβολικός πατέρας» και τον συμβούλεψαν να της δώσει Lucozade για να τη βοηθήσει με την αφυδάτωση.

Μετά τη δεύτερη επίσκεψή τους την επόμενη μέρα, οι γιατροί εστειλαν ξανά τη Στέλλα-Λίλι στο σπίτι. Μέχρι την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, το κοριτσάκι επέστρεψε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς είπε «μαμά, νιώθω σαν να πεθαίνω».

Εκεί οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε λοίμωξη στο στήθος και ανησυχούσαν ότι μπορεί να έχει σήψη. Μετά τον έλεγχο του αίματός της, επιβεβαιώθηκε ο στρεπτόκοκκος Α, είπε ο πατέρας της. «Μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ολόκληρο το σώμα της έκλεισε, πέθανε για πέντε λεπτά και την επανέφεραν», είπε στην εφημερίδα.

Στη συνέχεια κρατήθηκε σε τεχντηό κώμα με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Η Στέλλα-Λίλι πέθανε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε στη MailOnline: «Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια ΜακΚόρκιντεϊλ μετά τον θάνατο της Στέλλα-Λίλι. Κάθε πτυχή της φροντίδας που έλαβε, εξετάζεται προσεκτικά. Ο θάνατος ενός παιδιού είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός για την οικογένεια και τους φίλους και σε τέτοιες τραγικές συνθήκες δίνουμε στην οικογένεια χώρο να θρηνήσει.

To παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέλφαστ

Η διεύθυνση του νοσοκομείου θα είναι διαθέσιμη για να συναντήσει την οικογένεια της Στέλα-Λίλι τη στιγμή που θα θελήσουν. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους αυτή την απίστευτα θλιβερή στιγμή». Στους μαθητές του σχολείου της έχουν ήδη προσφερθεί αντιβιοτικά ως μέρος μιας προσπάθειας να μην αρρωστήσουν άλλα παιδιά. Πλέον οι ειδικοί προτείνουν φάρμακα σε ολόκληρες τάξεις σε «κόκκινα» σχολεία που μάχονται με επιδημίες.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook για τον θάνατο της κόρης του, ο ΜακΚόρκιντειλ είπε: «Ελπίζω να βρείτε όλοι τον χρόνο να το διαβάσετε, δεν έχω τη δύναμη να κάνω βίντεο. Πρώτα από όλα θέλω να σας ευχαριστήσω όλους από τα βάθη της καρδιάς μου. Αν οι προσευχές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η αγάπη μπορούσαν να λειτουργήσουν, θα είχε φύγει από το νοσοκομείο κρατώντας το χέρι του μπαμπά της.

Έτσι σας ευχαριστώ όλους για όλες τις προσευχές σας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που νιώσαμε όλοι, τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας». Πρόσθεσε ότι «λάτρευε κάθε λεπτό» που περνούσε με την κόρη του, αναπολώντας τις βόλτες τους με σκούτερ και ποδήλατο. Και πρόσθεσε: «Σε όλους από το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία και την οικογένειά της στον Καναδά σας ευχαριστώ όλους για κάθε σκέψη. «Η Στέλλα-Λίλι τα ένιωσε όλα».

Το σχολείο της 5χρονης, το Black Mountain Primary School, είπε ότι ήταν «ένα πολύ φωτεινό και ταλαντούχο κοριτσάκι» που ήταν «πολύ δημοφιλής» με το προσωπικό και τα παιδιά. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Δυστυχώς, οι αξιωματούχοι, το προσωπικό και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Black Mountain ενημερώθηκαν για τον πρόωρο θάνατο μιας από τις μαθήτριές μας. (...) Η Στέλλα-Λίλι ήταν ένα πολύ έξυπνο και ταλαντούχο κοριτσάκι και πολύ δημοφιλές τόσο στο προσωπικό όσο και στα παιδιά και θα λείψει πολύ σε όλους στο σχολείο.

Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η είδηση μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στη σχολική μας κοινότητα και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους γονείς ότι συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας αυτή τη στιγμή». Άλλα οκτώ παιδιά έχουν πεθάνει από στρεπτόκοκκο Α, που εντοπίζεται συνήθως στο λαιμό και στο δέρμα, από τον Σεπτέμβριο.

H Χάνα ΡόουπDaily Mail

Ανάμεσά τους η Χάνα Ρόουπ, η οποία φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Victoria στο Πέναρθ της Ουαλίας. Η οικογένειά της λέει ότι έχει «τραυματιστεί» από τον θάνατό της. Ο Mοχάμεντ Ιμπραήμ Αλί, τεσσάρων ετών, πέθανε στο σπίτι του στο High Wycombe του Buckinghamshire, στις 14 Νοεμβρίου, καθώς υπέστη καρδιακή ανακοπή μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α. Η τετράχρονη Καμίλα Ρόουζ Μπερνς βρίσκεται σε αναπνευστήρα στο νοσοκομείο Alder Hey Children's Hospital στο Λίβερπουλ από την περασμένη Κυριακή.

Ενώ οι λοιμώξεις συχνά προκαλούν μόνο ήπια ασθένεια, όπως πονόλαιμο, πυρετό και πονοκέφαλο, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε οστρακιά και θανατηφόρα επεμβατική νόσο της ομάδας Α, όπου τα βακτήρια εισβάλλουν στο αίμα, στους μύες ή στους πνεύμονες. Οι μολύνσεις είναι επί του παρόντος περίπου τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν να είναι αυτή την εποχή του χρόνου σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Οι γονείς παιδιών που έχουν προσβληθεί από στρεπτόκοκκο Α προειδοποιούν τους υπόλοιπους να προσέχουν σημάδια, όπως πόνο και κούραση, «γαργάλημα στο λαιμό» και δυσκολία στην ούρηση. Οι υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα είναι σε επιφυλακή για τον στρεπτόκοκκο Α και ότι καταρτίζονται οδηγίες για τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία.

Πηγή: Daily Mail

Σχετικές ειδήσεις:

Βρετανία: Ανησυχία για τον στρεπτόκοκκο-Που οφείλεται η μεγάλη έξαρση

Βρετανία: 9 θάνατοι από στρεπτόκοκκο -Πλάνο για αντιβιοτικά σε σχολεία

Στρεπτόκοκκος της ομάδας Α: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε