ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο «μαύρος Δεκέμβρης» του Σούνακ - Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
Α.Ρ

Τα συνδικάτα οδηγούν το Ηνωμένο Βασίλειο σε Χριστουγεννιάτικο «lockdown» με χιλιάδες εργαζόμενους στις μεταφορές και στον κλάδο της υγείας να απεργούν σταδιακά όλο το μήνα, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις

Σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων και συνοριοφύλακες απεργούν σταδιακά απο σήμερα στη Βρετανία, εγκαινιάζοντας ένα μήνα ταλαιπωρίας για χιλιάδες πολίτες, στην πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Το πρώτο κύμα των 48ωρων απεργιών στους σιδηροδρόμους ξεκινά σήμερα (13/12), καθώς η τελευταία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για την αυξήσεις μισθών απέτυχε χθες βράδυ. Το δίκτυο Network Rail έχει προειδοποιήσει για σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

Έως και 40.000 μέλη της Ένωσης Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT) εγκαινιάζουν το χορό των κινητοποιήσεων με δύο 48ωρες απεργίες στο δημόσιο φορά Network Rail - και σε 14 εταιρείες τρένων - από την Τρίτη και την Παρασκευή.

Ένα νέο κύμα απεργιών απειλεί να προκαλέσει αναστάτωση σε βασικές υπηρεσίες ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς το προσωπικό των Βασιλικών Ταχυδρομείων, οι νοσηλευτές, οι παραϊατρικοί, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και οι αξιωματούχοι των Συνοριακών Δυνάμεων είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν λόγω των χαμηλών αμοιβών και των συνθηκών.

Ο Δεκέμβριος περιγράφεται ως ο «νέος χειμώνας δυσαρέσκειας», με εργάτες λεωφορείων, χειριστές αποσκευών, προσωπικό περιβαλλοντικών πρακτορείων και παραϊατρικούς να αναλαμβάνουν επίσης δράση, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμάζονται για χάος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η απόφαση του συνδικάτου RMT να απορρίψει μια νέα συμφωνία αμοιβών, η οποία, μαζί με το πολικλό ψύχος και το χιόνι, απειλεί να παραλύσει τη χώρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, σημαίνει ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι θα εργάζονται από το σπίτι μέχρι το νέο έτος.

Το Network Rail έχει προειδοποιήσει ότι θα μειωθούν σημαντικά τα δρομολόγια, με τα τρένα που λειτουργούν να είναι ασφυκτικά γεμάτα και πιθανόν να ξεκινούν αργότερα και να τελειώνουν νωρίτερα μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Οι Βρετανοίμ κλήθηκαν να θυσιαστούν, κάνοντας γιορτές μακριά απο αγαπημένα πρόσωπα κατά την περίοδο των διακοπών το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού - αλλά τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο λόγω της διακοπής των σιδηροδρόμων.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για την αποτροπή της απεργίας των νοσηλευτών απέτυχαν αφού ο ηγέτης του συνδικάτου πίσω από τη δράση κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ για «εμπόλεμη συμπεριφορά» και άρνηση να συζητήσει τις αμοιβές. Ο γενικός γραμματέας του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (RCN) Πατ Κάλεν είπε ότι οι νοσοκόμες «δεν θα πάρουν ούτε μια δεκάρα επιπλέον» παρά τις συνομιλίες τους τη Δευτέρα.

Οι νοσοκόμες σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία φαίνεται τώρα ότι θα ξεκινήσουν την πρώτη μέρα απεργίας την Πέμπτη, με μία δεύτερη ημερομηνία να έχει οριστεί για την Τρίτη. Ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Όλιβερ Ντάουντεν προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να εξαλείψει» τους κινδύνους ενός κύματος απεργιών καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, αφού προήδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης (Cobra) τη Δευτέρα.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γουίλ Κινς παραδέχτηκε ότι τα ταξί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ασθενών κατά τη διάρκεια απεργιών ασθενοφόρων στις 21 και 28 Δεκεμβρίου. Είπε στους βουλευτές ότι είναι «πιθανόν» να επιστρατευθούν «όπου υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή».

Οι υπεύθυνοι των συνδικάτων καταγγέλλουν οτι η «κυβέρνηση αρνείται να σηκώσει το δάχτυλο για να αποτρέψει αυτές τις απεργίες» και υπόσχονται οτι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών και καλές συνθήκες εργασίας.

Η κυβέρνηση επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τους εργαζομένους να σταματήσουν τη δράση για να «δώσουν ένα διάλειμμα στις οικογένειες», αλλά παραδέχτηκε ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για χρήση στρατευμάτων για να συμβάλουν στην κάλυψη των κενών δεν θα είναι αρκετά για να «απομακρυνθούν όλοι οι κίνδυνοι».

«Φυσικά, θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι θα ελαχιστοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους, αλλά δεν μπορούμε να τους εξαλείψουμε», λένε εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σούνακ. «Το δίκαιο και λογικό για τα συνδικάτα ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο χειμώνας προελαύνει, υποφέρουμε από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας θα ήταν να ματαιώσουν αυτές τις απεργίες, να δώσουμε στις οικογένειες ένα διάλειμμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα»

Ο στρατός και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πιθανό να προσαχθούν για να καλύψουν το προσωπικό της Συνοριακής Δύναμης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν επίσης σε νοσοκομεία πριν από την απεργία των εργαζομένων στα ασθενοφόρα.

Ποιοι απεργούν και γιατί:

Εργαζόμενοι σιδηροδρόμων: Τραβάνε χειρόφρενο στις 13, 14, 16, 17, 24 Δεκεμβρίου έως τις 27 και στις 3, 4, 6, 7 Ιανουαρίου. Οι απεργίες αναμένεται να επηρεάσουν επίσης το χρονοδιάγραμμα σε ημέρες χωρίς απεργία. Η Ένωση απέρριψε την προσφορά αύξησης μισθού 8%.

Εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS) και τραυματιοφορείς: Οι εργαζόμενοι στο NHS θα απεργήσουν στις 15 και 20 Δεκεμβρίου. Η Unison, η Unite και η GMB θα απέχουν απο τα ασθενοφόρα στις 21 Δεκεμβρίου. Η GMB θα απεργήσει ξανά στις 28 Δεκεμβρίου. Οι νοσοκόμοι ζητούν αύξηση μισθού 19%

Απεργίες λεωφορείων: 1.000 εργαζόμενοι στο TfL θα αποχωρήσουν στις 16, 17, 24, 27, 31 Δεκεμβρίου και 4, 5 Ιανουαρίου. Η δράση θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο νότιο και δυτικό Λονδίνο σε 59 διαδρομές. Η Unite διέκοψε την περαιτέρω δράση αφού συμφωνήθηκε νέα συμφωνία αμοιβής

Eurostar: Το προσωπικό ασφαλείας θα απεργήσει στις 16, 18, 22 και 23 Δεκεμβρίου. Η RMT προειδοποίησε ότι η απεργία θα «επηρεάσει σοβαρά» τους επιβάτες. Η Eurostar είπε ότι θα ενημερώσει τους πελάτες που επηρεάζονται

Συνοριακή Δύναμη: 1.000 μέλη του συνδικάτου PCS θα αποχωρήσουν από τις 23 έως τις 26 Δεκεμβρίου και από τις 28 έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η απεργία θα επηρεάσει τα Χίθροου, Γκάτγουικ, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ και Γλασκώβη. Θα απεργήσουν τρία στα τέσσερα μέλη του προσωπικού πρώτης γραμμής